ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αστρονόμοι θαυμάζουν το Νεφέλωμα του Τηγανητού Αβγού

Ουάσινγκτον
Λόγω του αχανούς νέφους σκόνης που το περιβάλλει, οι αστρονόμοι το βάφτισαν Νεφέλωμα του Τηγανητού Αβγού. Ένα αστείο όνομα για ένα τέτοιο κοσμικό τέρας: πρόκειται για έναν «κίτρινο υπεργίγαντα», από τα μεγαλύτερα άστρα του Σύμπαντος, αρκετά μεγάλο για να καταπιεί τη Γη αν βρισκόταν στη θέση του δικού μας Ήλιου. Το τερατώδες άστρο, με την επίσημη ονομασία IRAS 17163-3907, ανακαλύφθηκε σε απόσταση 13.000 ετών φωτός από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητήριου (ESO) στη Χιλή...
Οι κίτρινοι υπεργίγαντες είναι εξαιρετικά σπάνια άστρα με μάζα 20 έως 50 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, τα οποία διανύουν ένα στάδιο της εξέλιξής τους στο οποίο η ατμόσφαιρα διογκώνεται και παίρνει ακραίες διαστάσεις.
Το Νεφέλωμα του Τηγανητού Αβγού είναι ο πλησιέστερος κίτρινος υπεργίγαντας που έχει ανακαλυφθεί ως σήμερα, αναφέρει διεθνής ευρωπαϊκή ομάδα σε άρθρο που έχει γίνει δεκτό για δημοσίευση στο Astronomy & Astrophysics.
Το άστρο είναι 500.000 φορές πιο λαμπρό από τον Ήλιο και έχει διάμετρο 1.000 φορές μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι, αν βρισκόταν στο κέντρο του Ηλιακού Συστήματος, η Γη θα βρισκόταν βαθιά στο εσωτερικό του και ο Δίας θα περιφερόταν πολύ κοντά στην επιφάνεια.
Το πολύ μεγαλύτερο νεφέλωμα του άστρου, αποτελούμενο από πυριτική σκόνη και αέρια, θα κατάπινε ακόμα και ορισμένους από τους κομήτες που βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.
Η διάμετρος του νέφους αυτού είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Ήλιου.
Δεδομένου ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια της ζωής του, το IRAS 17163-3907 σύντομα θα εκραγεί και θα μετατραπεί σε υπερκαινοφανή αστέρα (σουπερνόβα). 
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr