ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Τα ονόματα των παιδιών της ΕΕ στο διάστημα μέσω διαγωνισμού του προγράμματος Galileo

Αθήνα
Ένας ευφάνταστος διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά με θέμα «Διάστημα και Αεροναυπηγική» ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια επίσημης συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παρουσίασης του ευρωπαϊκού δορυφορικού προγράμματος Galileo. Ο μικρός νικητής του διαγωνισμού μάλιστα, ο οποίος θα επιλεγεί από μια Εθνική Κριτική Επιτροπή, θα έχει την ευκαιρία να δώσει το όνομά του σε έναν από τους 27 δορυφόρους που θα εκτοξευθούν στο Διάστημα μέσω του προγράμματος Galileo και εκπροσωπούν τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης...
Προϋποθέσεις για το «ταξίδι» ζωγραφικής στο Διάστημα
Η μοναδική προϋπόθεση για την συμμετοχή στον διαγωνισμό, που διοργανώνεται με την αρωγή του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Ιδρύματος Ευγενίδου και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, είναι ηλικιακή καθώς απευθύνεται σε μαθητές από εννέα έως 11 ετών που διαμένουν στην Ελλάδα.
Το μόνο που έχουν να κάνουν οι νεαροί καλλιτέχνες είναι να αφήσουν την φαντασία τους να τους ταξιδέψει έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, σε άλλους πλανήτες και δορυφόρους ή ακόμη και στην διαδικασία της εκτόξευσης των δορυφόρων του ευρωπαϊκού δορυφορικού προγράμματος. Τα υλικά, η τεχνική ζωγραφικής όπως επίσης και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσουν οι μικροί ζωγράφοι δεν γνωρίζουν περιορισμούς. 
Βασικός στόχος του διαγωνισμού, η καταληκτική ημερομηνία του οποίου είναι η 15η Νοεμβρίου 2011, είναι η ενημέρωση των μικρών καλλιτεχνών γύρω από τον μαγικό κόσμο του Διαστήματος αλλά και το πρόγραμμα Galileo.
Για την υποβολή συμμετοχής, τα έργα θα πρέπει να σαρωθούν ή να φωτογραφηθούν προκειμένου να ανέβουν στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού.
Η Εθνική Κριτική Επιτροπή της Ελλάδας αποτελείται από τον κ. Άρη Περουλάκη, Προϊστάμενο Τμήματος Επικοινωνίας/Εταιρικής Σχέσης & Δικτύων Πληροφόρησης, στην Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον κ. Μάνο Κιτσώνα, Τεχνικό Διευθυντή στο Ίδρυμα Ευγενίδου, τον κ. Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και τον κ. Νίκο Μαρουλάκη, Εικονογράφο Παιδικών Βιβλίων. 
ΒΗΜΑ SCIENCE