ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Στον Ειρηνικό Ωκεανό έπεσε τελικά ο δορυφόρος UARS της NASA

Λονδίνο
Λανθασμένες αποδείχτηκαν οι εκτιμήσεις και οι υπολογισμοί για το που θα έπεφταν τα συντρίμμια του παροπλισμένου επιστημονικού δορυφόρου UARS. Δεν κατέπεσαν, όπως πιστευόταν, στον Νότιο Ωκεανό αλλά στον Ειρηνικό και μάλιστα αρκετά βόρεια αφού σύμφωνα με την NASA έπεσαν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής ακτής των ΗΠΑ. Μάλιστα υπήρξαν αναφορές από κατοίκους των δυτικών περιοχών του Καναδά ότι είδαν στον ουρανό κάποια από τα φλεγόμενα κομμάτια του UARS. Προς το παρόν όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται και σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος όλα τα συντρίμμια του δορυφόρου έπεσαν στην θάλασσα και πιθανότατα δεν πρόκειται να βρεθεί κάποιο εξ αυτών...
Ο δορυφόρος
Ο Δορυφόρος Έρευνας Ανώτερης Ατμόσφαιρας (UARS) εκτοξεύτηκε το 1991 με αποστολή να μελετήσει τις χημικές διεργασίες στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας. Το 2005 η NASA αποφάσισε να διακόψει την λειτουργία του  αφού τις ίδιες έρευνες μπορούσε να κάνει η νέα γενιά δορυφόρων.
Ο UARS είχε μέγεθος ανάλογο με εκείνο ενός λεωφορείου, μήκος 11 μέτρων και συνολικό βάρος 6 τόνων. Η NASA εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος του δορυφόρου καταστράφηκε από την τριβή αλλά ότι περίπου 26 κομμάτια θα κατάφερναν να «επιβιώσουν». Στα συντρίμμια που θα συνέχιζαν την πορεία τους προς την επιφάνεια της Γης συμπεριλαμβάνονταν ένα όργανο 150 κιλών και τρεις μπαταρίες βάρους 50 κιλών.
www.tovima.gr