ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Στα 1,5 τρισ. το «θαλάσσιο» κόστος της υπερθέρμανσης

Λονδίνο 
Σε περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια (1,5 τρισ. ευρώ) αναμένεται να ανέλθει στο τέλος του αιώνα το κόστος από τις μεταβολές που θα υποστούν οι θάλασσες του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η εκτίμηση – η οποία θεωρείται «συντηρητική» – έγινε από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης. Στην έκθεσή τους οι ειδικοί αποτιμούν τις οικονομικές επιπτώσεις των μεταβολών αυτών στην αλιεία, στον τουρισμό και στις ακτές αλλά και γενικότερα στο περιβάλλον, στον βαθμό που αυτές μπορούν να είναι μετρήσιμες...
Το χειρότερο σενάριο
Οι ειδικοί εξετάζουν διάφορα σενάρια – με χειρότερο αυτό στο οποίο η μέση θερμοκρασία της Γης θα ανέβει κατά 4 βαθμούς Κελσίου ως το 2100 – συνυπολογίζοντας διάφορες παραμέτρους, από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών ως την υποβάθμιση των ωκεάνιων υδάτων και τη μείωση της ικανότητάς τους να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Στο χειρότερο σενάριο των 4 βαθμών υπολογίζεται ότι οι οικονομικές απώλειες για τον ανθρώπινο πληθυσμό θα ανέλθουν τουλάχιστον σε 2 τρισ. δολάρια, ενώ στην καλύτερη εκδοχή της ανόδου του πλανητικού θερμομέτρου κατά 2 μόνο βαθμούς η ζημιά θα μπορούσε να είναι μικρότερη κατά 1,4 τρισ. δολάρια (κατά περίπου 1 τρισ. ευρώ).
Και μη υπολογίσιμες ζημιές
Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι τα ποσά αυτά εκφράζουν μόνο ένα ποσοστό του οικονομικού βάρους που θα επωμιστούμε, καθώς οι υπολογισμοί τους δεν συμπεριλαμβάνουν το κόστος πολλών παραγόντων οι οποίοι είναι δύσκολο να μετρηθούν με χρήματα, όπως για παράδειγμα η αξία των ειδών που θα εξαφανιστούν εξ αιτίας της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
«Η αξία των ωκεανών δεν πρέπει να υποτιμάται» τόνισε ο Κέβιν Νουν του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης. «Κάθε δεύτερη ανάσα οξυγόνου που παίρνουμε έρχεται από τους θαλάσσιους οργανισμούς».
Η νέα «οικονομική» τάση
Η έκθεση θα δημοσιευθεί στο βιβλίο «Valuing the Ocean» το οποίο θα κυκλοφορήσει εν όψει της Διάσκεψης Ρίο+20 για το περιβάλλον που θα γίνει τον Ιούνιο στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το πρωτόκολλο του Ρίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εγγράφεται σε μια νέα, «οικονομική» τάση που φαίνεται να αναδεικνύεται τελευταία στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ως τώρα έχουμε συνηθίσει να αποτιμάμε τους κινδύνους από την υποβάθμιση του περιβάλλοντός μας σε «αφηρημένα» επαχθή αποτελέσματα, Η τελευταία τάση όμως έρχεται να τους μεταφράσει, πεζά και «υλικά», σε χειροπιαστά χρηματικά ποσά, ίσως επειδή αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ορισμένα αφτιά.
ΒΗΜΑ SCIENCE