ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει την ανάκαμψη, λέει η επιστημονική σύμβουλος της ΕΕ

Βρυξέλλες
Οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως δικαιολογία για να αναβάλλουν τα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί η πρώτη επιστημονική σύμβουλος της Κομισιόν. Δήλωσε μάλιστα ότι, σε αυτή την κρίση, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να τονώσει την οικονομία της απλά αυξάνοντας την κατανάλωση. Η μοριακή βιολόγος Αν Γκλόβερ, πρώην επιστημονική σύμβουλος της Σκοτίας, ανέλαβε καθήκοντα στις Βρυξέλλες στις αρχές του έτους και γνωμοδοτεί στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Παρόλο που πολλές κυβερνήσεις προσπαθούν αγωνιωδώς να περικόψουν δαπάνες, και η βιομηχανία διαμαρτύρεται για το κόστος των μέτρων κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, η Γκλόβερ επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να καθυστερήσει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπω πολλές χώρες-μέλη να περιορίζουν τις προσπάθειές τους για μείωση των εκπομπών επειδή λένε ότι βρισκόμαστε σε ύφεση» είπε η σύμβουλος στο Reuters.

«Μην απατάσθε. Αν έπρεπε να υποστούμε την κλιματική αλλαγή χωρίς να τη μετριάσουμε, θα περνούσαμε μια πραγματικά φρικτή περίοδο σύγκρουσης και μετανάστευσης, μέχρι που ο πληθυσμός της Γης θα άρχισε να μειώνεται ταχύτητα».

Η Γκλόβερ εκτίμησε μάλιστα ότι η έλλειψη φυσικών πόρων δεν επιτρέπει την αύξηση της παραγωγής και της κατανάλωσης για την τόνωση της οικονομίας.

«Το απλούστερο που μπορεί κανείς να σκεφτεί για την αύξηση των θέσεων εργασίας είναι να παράγει περισσότερα πράγματα και να κάνει τον κόσμο να αγοράζει περισσότερα πράγματα. Εγώ όμως λέω ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί μας τελειώνουν οι πόροι» είπε.

Επισήμανε μάλιστα ότι, αν οι καταναλωτικές συνήθειες των Ευρωπαίων υιοθετούνταν από όλο τον κόσμο, η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν τους πόρους τριών πλανητών σαν τη Γη.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της βιομηχανίας κατά των μέτρων για την κλιματική αλλαγή -από τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τις βιομηχανίες ενέργειας και αλουμινίου, η Γκλόβερ κάλεσε τους επιχειρηματίες να αδράξουν την ευκαιρία και να προσπαθήσουν να γίνουν οι πρώτοι που κερδίζουν από την πράσινη οικονομία.

Όσον αφορά τις πολιτικές των χωρών-μελών, τέλος, η επιστημονική σύμβουλος της ΕΕ προειδοποίησε ότι οι πολιτικοί δεν μπορούν απλά να αγνοούν τα επιστημονικά στοιχεία χωρίς καν να δικαιολογούν τη στάση τους.
Newsroom ΔΟΛ