ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Η αποστολή ATREX θα μελετήσει τα πολύ ισχυρά ρεύματα αέρος στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας

Λονδίνο 
H NASA ανακοίνωσε ότι εκτοξεύθηκαν με επιτυχία οι πέντε πύραυλοι της αποστολής ATREX. Η αποστολή θα μελετήσει τους αεροχειμάρρους (jet streams), τα πολύ ισχυρά ρεύματα αέρος που δημιουργούνται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Η μελέτη τους αναμένεται να βοηθήσει (ανάμεσα στα άλλα) τους μετεωρολόγους να κάνουν ακριβέστερες προγνώσεις. Οι αεροχείμαρροι μοιάζουν με τεράστια σωληνωτά ποτάμια και η ταχύτητα τους είναι αυξανόμενη ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τα 400 χλμ. Το μήκος τους κυμαίνεται μεταξύ1.600 και 5.000 χιλιομέτρων, το πλάτος τους μεταξύ 160 και 500 χιλιομέτρων και το υψομετρικό πάχος τους μεταξύ 1,6 και 5 χιλιομέτρων...
Οι αεροχείμαρροι ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι αεροπόροι πού προσπαθούσαν να διασχίσουν τον Ειρηνικό Ωκεανό έπεσαν πάνω τους και, όπως ανέφεραν, ένιωσαν ξαφνικά σαν να τους χτυπάει αέρας πού εξερχόταν με δριμύτητα από αεριωθούμενο αεροπλάνο. Ετσι οι άνεμοι αυτοί έλαβαν την ονομασία «Jet Stream».
Η κίνηση τους
Οι αεροχείμαρροι σχηματίζονται στο διαχωριστικό όριο μεταξύ θερμών και ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης τροπόσφαιρας (τροπόπαυση) και κατευθύνονται από τα δυτικά προς τα ανατολικά με συχνές μετατοπίσεις κατά την πορεία τους.Συχνά μεταφέρουν ύλη και θερμότητα από τις περιοχές του πλανήτη όπου υπάρχει ηλιοφάνεια σε εκείνες όπου υπάρχει σκοτάδι.
Η αποστολή
Οι πέντε πύραυλοι θα απελευθερώσουν σε ύψος 60 χλμ (κοντά στα όρια του Διαστήματος) τριμεθυλικό αλουμίνιο (TMA), ένα οργανομεταλλικό στοιχείο το οποίο σε θερμοκρασίες δωματίου παίρνει τη μορφή άχρωμου υγρού. Αν και μη τοξικό, το TMA είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο επειδή είναι αυτοαναφλέξιμο. Η απελευθέρωση του σε αυτό το ύψος προκαλεί μια σειρά αντιδράσεων οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τεχνητών νεφών που φωσφορίζουν. Τα λαμπερά αυτά νέφη λειτουργούν ως ένα είδος προβολέα που φωτίζει τους αεροχειμάρρους αποκαλύπτοντας την κατεύθυνση και την ταχύτητα τους.
ΒΗΜΑ  SCIENCE