ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

YouTube Space Lab: Πειράματα από εφήβους στο ΔΔΣ

Δύο μαθήτριες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας νεαρός Αιγύπτιος είναι οι τρεις νικητές του διαγωνισμού του YouTube Space Lab, που δίνει την ευκαιρία σε νέους ηλικίας 14 έως 18 ετών να πραγματοποιήσουν επιστημονικά πειράματα... στο Διάστημα. Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν δίλεπτα βίντεο, τα οποία οι νεαροί ανάρτησαν στη γνωστή ιστοσελίδα περιγράφοντας τα πειράματά τους. Οι κριτές, ανάμεσά τους ο Στίβεν Χόκινγκ, αλλά και αστροναύτες της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, τους χάρισαν το εικονικό εισιτήριο για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ). Έτσι, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν σε ζωντανή σύνδεση τα πειράματά τους να πραγματοποιούνται σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας από τους ενοίκους του...
«Οι σημερινοί νικητές του Space Lab είναι οι αυριανοί εξερευνητές», δήλωσε ο Ζαχάν Βαρμάλ, ιδρυτής του Space Lab και επικεφαλής του τμήματος επιχειρήσεων Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Google «Πρέπει εσάς τους μαθητές να σας πάρουμε στην ομάδα μας», πρόσθεσε χαριτολογώντας ο Ουίλιαμ Γκέρστενμαϊερ της NASA, απευθυνόμενος στους χαμογελαστούς νικητές.
Η μία από τις δύο ομάδες που διακρίθηκαν απαρτίζεται από τις 16χρονες Ντόροθι Τσεν και Σάρα Μα, από το Τρόι του Μίσιγκαν. Οι δύο μαθήτριες δήλωσαν πως θέλουν να εξερευνήσουν με ποιον τρόπο οι συνθήκες που επικρατούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό επηρεάζουν την τοξικότητα των βακτηρίων και κατά πόσο μπορούν να αναπτύξουν «καλά», προβιοτικά βακτήρια στο Διάστημα. «Η ιδέα ότι το πείραμά μας θα γίνει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι σουρεαλιστική, κυριολεκτικά εξωπραγματική», είπε ενθουσιασμένη η Τσεν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Ο έτερος νικητής του διαγωνισμού είναι ο 18χρονος Αμρ Μοχάμεντ από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο οποίος στο βίντεο που ανάρτησε δήλωσε ότι θέλει να διαπιστώσει πώς η μηδενική βαρύτητα επηρεάζει τη συμπεριφορά της αράχνης-ζέβρας, ενός είδους που πηδά πάνω στο θήραμά του για να το παγιδεύσει. Ο Μοχάμεντ είναι περίεργος να μάθει εάν η έλλειψη βαρύτητας θα στερήσει από αυτήν την αράχνη το πλεονέκτημά της.
Ο Βαρμάλ, εμπνευστής του διαγωνισμού, δήλωσε ότι τον εξέπληξε ο αριθμός των προτάσεων για πειράματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα στο Διάστημα. Εκτίμησε μάλιστα ότι κάποιες από αυτές τις προτάσεις ίσως δώσουν το έναυσμα για νέα πειράματα από επιστήμονες.
Σε γραπτή του δήλωση, ο Στίβεν Χόκινγκ συμφώνησε ότι ο διαγωνισμός μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες γα το μέλλον της επιστήμης και της ανθρωπότητας. «Η υλοποίηση αυτού του στόχου προϋποθέτει επιχειρηματικό πνεύμα και μια νέα γενιά επιστημόνων και αστροναυτών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός. «Το YouTube Space Lab αποτελεί μια θαυμάσια πρωτοβουλία, που θα εμπνεύσει ευφυείς νέους από ολόκληρο τον κόσμο να ενδιαφερθούν για την επιστήμη και για το μέλλον της εξερεύνησης του Διαστήματος». 
www.naftemporiki.gr