ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Τα αιολικά πάρκα αλλάζουν, ελαφρά, το τοπικό κλίμα

Λονδίνο 
Οι ανεμογεννήτριες  αναμειγνύουν τα στρώματα θερμού και ψυχρού αέρα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν το τοπικό κλίμα ανεβάζοντας ελαφρώς τη θερμοκρασία στη διάρκεια της νύχτας. Εφαρμόζοντας τις ίδιες τεχνικές ανάλυσης που χρησιμοποιούνται για τις λεγόμενες θερμικές νησίδες των πόλεων, Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τι συνέβη στο κεντροδυτικό Τέξας, όπου υλοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα. Περίπου 2.200 ανεμογεννήτριες υψώθηκαν στην περιοχή το διάστημα 2003-2011...
Η ανακάλυψη
Η ανάλυση δορυφορικών δεδομένων της NASA έδειξε ότι οι αιολικές εγκαταστάσεις δεν είχαν επίδραση στη θερμοκρασία της επιφάνειας του εδάφους στη διάρκεια της ημέρας. Διαφορές, ωστόσο, καταγράφηκαν στις νυχτερινές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η μέση θερμοκρασία σε ολόκληρο το Τέξας αυξήθηκαν ελαφρά λόγω ανεξάρτητων παραγόντων το διάστημα 2003-2011. Ωστόσο, στις περιοχές όπου λειτουργούν ανεμογεννήτριες, η θερμοκρασία στη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε κατά 0,65 βαθμούς Κελσίου παραπάνω από ό,τι σε άλλες περιοχές.
O μηχανισμός
Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τουςστην επιθεώρηση Nature Climate Change, οι ερευνητές εξηγούν ότι τα αιολικά πάρκα επιδρούν στις τοπικές συνθήκες μέσω ενός απλού μηχανισμού.
Στη διάρκεια της νύχτας, ο θερμός αέρας έχει την τάση να ανεβαίνει ψηλότερα στην ατμόσφαιρα, ενώ ο δροσερός αέρας, που είναι πιο πυκνός, κάθεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.
Οι ανεμογεννήτριες ουσιαστικά δρουν σαν ανεμιστήρες και αναμειγνύουν τα στρώματα θερμού και ψυχρού αέρα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους.
Όπως επισημαίνει ο Λίμινγκ Ζου του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης, η μελέτη αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Τέξας και τα ευρήματα πιθανώς δεν ευσταθούν σε άλλες περιοχές με αιολικά πάρκα.
Τα ευρήματα, πάντως, βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενη μελέτη του 2010, η οποία εξέταζε μια διαφορετική περιοχή των ΗΠΑ. Η νέα μελέτη είναι πιθανώς πιο αξιόπιστη, αφού βασίστηκε σε δορυφορικές μετρήσεις της θερμοκρασίας και όχι σε υπολογιστικά μοντέλα.
Newsroom ΔΟΛ, www.tovima.gr