ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Οι κλιματικές αλλαγές καλπάζουν! Σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια θερμοκρασία και το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

H θερμοκρασία του πλανήτη καλπάζει ενώ ταυτόχρονα οι θάλασσες «ανεβαίνουν» επικίνδυνα
Ουάσινγκτον 
Κάτι περισσότερο από ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τις τελευταίες μετρήσεις όλων των δεικτών που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη μας. Το 2013 οι θερμοκρασίες χτύπησαν κόκκινο σε πολλές περιοχές του πλανήτη ενώ τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αλλά και εκείνα της θάλασσας ακολούθησαν αυξητική πορεία. Η Αμερικανική Ενωση Μετεωρολογίας εξέδωσε ένα πόρισμα με τίτλο «Η Κατάσταση του Κλίματος το 2013» στο οποίο καταγράφονται οι μετρήσεις διαφόρων παραμέτρων που σχετίζονται με το παγκόσμιο κλίμα. Το πόρισμα υπογράφουν 425 επιστήμονες από 57 χώρες για αυτό και θεωρείται υψηλής εγκυρότητας και σημασίας. Σε αυτό γίνεται αναφορά στις θερμοκρασίες που επικράτησαν το 2013 στη Γη. Το 2013 ήταν η πιο θερμή χρονιά για πολλές περιοχές (π.χ Αυστραλία) από το 1880 που γίνονται οι καταγραφές θερμοκρασίας στον πλανήτη. Οι αρκτικές περιοχές βίωσαν το 2013 παρατεταμένο καλοκαίρι...
Στο αστεροσκοπείο Mauna Loa στη Χαβάη έγινε μέτρηση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και το αποτέλεσμα προκάλεσε σοκ αφού η μέτρηση έδειξε 400 μέρη αν εκατομμύριο, τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Οι επιπτώσεις
Το λιώσιμο των πάγων εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας στον Ειρηνικό Ωκεανό οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση των επιπέδων του νερού, μια αύξηση που εξελίσσεται με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι μεταβολές έχουν ήδη αρνητικό αντίκτυπο σε πολλά οικοσυστήματα (π.χ οι πολικές αρκούδες δεν μπορούν να μετακινηθούν, να κυνηγήσουν κλπ) ενώ η συνέχιση της αύξησης των επιπέδων της θάλασσας θα έχει όπως αναμένεται τις επόμενες δεκαετίες καταστροφικές συνέπειες για πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές του πλανήτη. Επιπλέον το 2013 καταγράφονται μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο σούπερ τυφώνας Χαγιάν που ισοπέδωσε πολλές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Φαινόμενα που οι ειδικοί συνδέουν με τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη.
«Τα νέα ευρήματα ενισχύουν αυτό που οι επιστήμονες παρατηρούν τις τελευταίες δεκαετίες, ότι ο πλανήτης μας γίνεται ένας ολοένα και πιο θερμός τόπος. Αυτό το πόρισμα παρέχει μια σειρά από πληροφορίες που επιτρέπουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν ακόμη καλύτερα τι συμβαίνει και να προτείνουν νέες μεθόδους αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεων που έχουν στον πλανήτη και τον ανθρώπινο πολιτισμό»αναφέρει η Κάθριν Σάλιβαν, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).
www.tovima.gr