ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

«Θερμότερο» χρώμα το μπλε από το κόκκινο, σύμφωνα με ιάπωνες επιστήμονες

«Θερμότερο» χρώμα το μπλε από το κόκκινο, σύμφωνα με τους ιάπωνες επιστήμονες
Νέα Υόρκη 
Για πολλούς ανθρώπους, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το πάθος. Ωστόσο, ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι τα αντικείμενα με μπλε απόχρωση είναι πιο ζεστά στην αφή, σε σχέση με τα κόκκινα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Scientific Reports». Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οσάκα, σε συνεργασία με την εταιρεία τηλεπικοινωνίας Nippon, με επικεφαλής τον δρ Χσιν-Νι Χο, ζήτησε από ομάδα εθελοντών να μπουν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο και να αγγίξουν δύο αντικείμενα, το ένα μπλε και το άλλο κόκκινου χρώματος. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, το κόκκινο αντικείμενο έγινε αισθητό ως πιο κρύο, κατά μισό βαθμό Κελσίου, σε σχέση με το μπλε...


Μπλε εναντίον κόκκινου



«Ένιωσα μεγάλη έκπληξη καθώς, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, περίμενα ότι οι εθελοντές θα αντιλαμβάνονταν τα κόκκινα αντικείμενα ως πιο θερμά και τα μπλε ως πιο κρύα. Όμως από την έρευνά μας προέκυψε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Στην αρχή νομίσαμε ότι κάτι είχαμε κάνει λάθος, αλλά το εύρημά μας επιβεβαιώθηκε», εξήγησε ο δρ Χο.



Η μελέτη λοιπόν ακυρώνει προηγούμενες έρευνες που είχαν δείξει ότι ο κόκκινος φωτισμός σε ένα δωμάτιο γίνεται αντιληπτός από τους ανθρώπους ως πιο θερμός, ενώ ο μπλε ως πιο ψυχρός. Βάσει των νέων ευρημάτων, οι άνθρωποι που άγγιζαν μπλε αντικείμενα τα αντιλαμβάνονταν ως πιο «θερμά» συγκριτικά με τα κόκκινα.



Μία πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ψυχολογικής φύσης και έχει να κάνει με τη διάψευση των προσδοκιών μας. Όχι μόνο θεωρούμε από πριν δεδομένο ότι, ένα κόκκινο αντικείμενο είναι πιο ζεστό από το μπλε, αλλά γενικά επικρατεί η αντίληψη ότι θα είναι πιο ζεστό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. 
www.tovima.gr