ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Η πιο λεπτή ηλεκτρογεννήτρια στον κόσμο

Ερευνητές του Columbia Engineering και του Georgia Institute of Technology ανέφεραν την πρώτη πειραματική παρατήρηση πιεζοηλεκτρισμού και του «πιεζοτρονικού» (piezotronic) φαινομένου σε υλικό πάχους ατόμου (δισουλφίδιο  μολυβδαινίου), με αποτέλεσμα μία ηλεκτρογεννήτρια και συσκευές μηχαναίσθησης (mechanosensation) οι οποίες είναι διάφανες, εξαιρετικά ελαφρές και πολύ εύκαμπτες. Σε paper που δημοσιεύτηκε online την Τετάρτη στο Nature, ερευνητικές ομάδες από τα δύο ιδρύματα επιδεικνύουν τη μηχανική παραγωγή ηλεκτρισμού από το δισδιάστατο υλικό. Το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο σε αυτό το υλικό είχε προηγουμένως προβλεφθεί θεωρητικά...
Ο πιεζοηλεκτρισμός είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο το τέντωμα ή η συμπίεση ενός υλικού προκαλεί την παραγωγή ηλεκτρικής τάσης, ή το αντίθετο (δηλαδή η εφαρμογή ηλεκτρικής τάσης προκαλεί συστολή ή διαστολή). Αλλά για υλικά πάχους μόλις μερικών ατόμων, δεν είχε σημειωθεί πειραματική παρατήρηση πιεζοηλεκτρισμού μέχρι σήμερα. Η εν λόγω παρατήρηση συνεπάγεται μία νέα ιδιότητα για τα δισδιάστατα υλικά όπως το δισουλφίδιο μολυβδαινίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για νέα είδη μηχανικά ελεγχόμενων ηλεκτρονικών συσκευών.
«Το υλικό- ένα μόνο στρώμα ατόμων- θα μπορούσε να διαμορφωθεί ως wearable συσκευή, ενσωματωνόμενο ίσως σε ρούχα, για να μετατρέπει ενέργεια από την κίνηση του σώματος σε ηλεκτρισμό και να τροφοδοτεί wearable αισθητήρες ή ηλεκτρικές συσκευές, ή ίσως παρέχοντας αρκετή ενέργεια για να φορτίζει το κινητό σας στην τσέπη» σημειώνει ο Τζέιμς Χόουν, καθηγητής μηχανολογίας- μηχανικής στο Columbia και ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας. «Η κοινότητα της έρευνας υλικών συναρπάζεται από το δισουλφίδιο μολυβδαινίου, και η επίδειξη του πιεζοηλεκτρικού φαινομένου σε αυτό προσθέτει μια νέα διάσταση στο υλικό» συμπληρώνει ο Ζονγκ Λιν Γουάνγκ, του Georgia Tech, έτερος επικεφαλής της έρευνας.
Ο Χόουν και η ομάδα του είχαν επιδείξει την πρωτοφανή ανθεκτικότητα του γραφενίου το 2008. Αυτός και ο Λέι Γουάνγκ, μεταδιδακτορικός της ομάδας του, εξερευνούν ενεργά τις πρωτοποριακές ιδιότητες δισδιάστατων υλικών όπως το γραφένιο και το δισουλφίδιο μολυβδαινίου, καθώς τεντώνονται και συμπιέζονται. Από πλευράς, του ο Ζονγκ Λιν Γουάνγκ και η ομάδα του αποτελούν πρωτοπόρους στον τομέα των πιεζοηλεκτρικών νανογεννητριών και της μετατροπής μηχανικής ενέργειας σε ηλεκτρισμό. Αυτός και ο μεταδιδακτορικός Ουενζούο Γου αναπτύσσουν επίσης πιεζοτρονικές συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούν πιεζοηλεκτρικές φορτίσεις για τον έλεγχο της ροής του ρεύματος μέσα στο υλικό.
Αξιοσημείωτο, όπως επισημαίνει ο Λέι Γουάνγκ, είναι το ότι διαπιστώθηκε πως ένα υλικό όπως το δισουλφίδιο μολυβδαινίου, το οποίο δεν είναι πιεζοηλεκτρικό σε όγκο, αποκτά πιεζοηλεκτρικές ιδιότητες όταν λαμβάνει χώρα λέπτυνσή του σε στρώμα πάχους ατόμου.
Η έρευνα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών πάνω στο υλικό. «Πρόκειται για την πρώτη πειραματική δουλειά πάνω στο αντικείμενο και αποτελεί ένα κομψό παράδειγμα σχετικά με το πώς αλλάζει ο κόσμος όταν το μέγεθος ενός υλικού μειώνεται στην κλίμακα ενός μεμονωμένου ατόμου» αναφέρει ο Χόουν. Από πλευράς του, ο Ζονγκ Λι Γουάνγκ εκτιμά ότι η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη νανοσυστήματα πάχους ατόμου τα οποία θα είναι ενεργειακά αυτάρκη, καθώς θα συλλέγουν μηχανική ενέργεια από το περιβάλλον τους. Επίσης, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η μελέτη αποκαλύπτει το πιεζοτρονικό φαινόμενο σε δισδιάστατα υλικά για πρώτη φορά, κάτι που επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητες εφαρμογής πολυεπίπεδων υλικών σε τομείς όπως η αλληλεπίδραση ανθρώπων και μηχανών, η ρομποτική κ.α.
www.naftemporiki.gr