ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

«Πράσινη» εναλλακτική μπαταρία από σπόρους και ρητίνη πεύκου

Η σουηδική ομάδα ανέπτυξε τη νέα μπαταρία χρησιμοποιώντας σπόρους τριφυλλιού και ρητίνη πεύκου, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν μαζί με νερό και μη τοξικά χημικά όπως η αιθανόλη. 
Σουηδοί ερευνητές ανέπτυξαν μία πράσινη εναλλακτική μπαταρία από οργανικά υλικά, η οποία έχει παρόμοια απόδοση με τις παραδοσιακές μπαταρίες ιόντων λιθίου, αλλά μπορεί επιπλέον να ανακυκλωθεί με ασφάλεια και χαμηλό κόστος. Περισσότερες από 15 εκατομμύρια μπαταρίες πετιούνται στα σκουπίδια κάθε χρόνο, οι οποίες είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω των χημικών που περιέχουν. Ωστόσο η νέα μπαταρία που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία μπορεί να ανακυκλωθεί και να δημιουργήσει μία νέα μπαταρία, με τα ίδια οργανικά υλικά, που θα έχει ενεργειακή απόδοση έως και 99 τοις εκατό σε σχέση με την αρχική μπαταρία...
«Πιστεύουμε πως η ανακάλυψή μας μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για  περισσότερες οικολογικές και αποδοτικές λύσεις στις μπαταρίες του μέλλοντος», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπραντέλ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα και για την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας, λόγω του υψηλού ενεργειακού τους περιεχομένου. Ωστόσο η εξαγωγή και η προμήθεια των κατάλληλων υλικών είναι περιορισμένη, ενώ είναι επίσης δύσκολο να ανακτηθεί λίθιο από τα ανόργανα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των σύγχρονων μπαταριών.
Οι μπαταρίες λιθίου περιέχουν επίσης και άλλα, ακόμη πιο σπάνια υλικά, τα οποία είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, και απαιτούν μεγάλες εισροές ενέργειας και τοξικές χημικές ουσίες για την ανάκτησή τους.
Η σουηδική ομάδα ανέπτυξε τη νέα μπαταρία χρησιμοποιώντας σπόρους τριφυλλιού και ρητίνη πεύκου, τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν μαζί με νερό και μη τοξικά χημικά όπως η αιθανόλη. Η μπαταρία αυτή δεν είναι η πρώτη που κατασκευάζεται με ανανεώσιμα υλικά, αλλά πρόκειται για την πρώτη που έχει τέτοια δυνατότητα ανακύκλωσης και ανανέωσης.
«Η χρήση οργανικών υλικών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορέσει να λύσει πολλά από τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από μία τεράστια αύξηση στη χρήση των μπαταριών λιθίου», δήλωσε ο Μπραντέλ. «Αυτές οι λύσεις είναι επίσης δυνητικά πολύ πιο οικονομικές», πρόσθεσε.
www.naftemporiki.gr