ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Πρωτοποριακό «στυλό» για εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων


Gadget που θα χρησιμοποιούσε ο James Bond εάν βρισκόταν στο...«CSI» θυμίζει το «στυλό» που ανέπτυξαν ερευνητές του University of Leicester, το οποίο μέσα σε δευτερόλεπτα προσδιορίζει τις ιδιότητες αποδείξεων/ χαρτιών που μπορεί να έχουν πάνω τους δακτυλικά αποτυπώματα. Το «στυλό», το οποίο παρουσιάστηκε στην εκδήλωση «Applications of Forensic Science Research and Development Technology Showcase 2014» στο Λονδίνο, αναπτύχθηκε από τον Dr. Τζων Μποντ ΟΒΕ (το όνομα του ερευνητή ομολογουμένως αποτελεί διαβολική σύμπτωση…) του τμήματος Εγκληματολογίας του πανεπιστημίου. Αυτό που κάνει είναι να παρέχει στους ερευνητές μία εύκολη μέθοδο να διαπιστώνουν εάν μία απόδειξη είναι εκτυπωμένη σε θερμικό χαρτί (ξεκινά μια χημική αντίδραση η οποία έχει αποτέλεσμα την αλλαγή του χρώματος του χαρτιού εάν είναι θερμικό)...
Εάν διαπιστωθεί ότι είναι, τότε έρχεται η σειρά ενός δεύτερου gadget: μιας ειδικά σχεδιασμένης πηγής φωτός για τον εντοπισμό δακτυλικών αποτυπωμάτων σε θερμικό χαρτί, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό εγκληματιών μέσω των χαρτιών που έχουν αγγίξει.
«Το ‘μαγικό’ στυλό- μαρκαδόρος λειτουργεί ‘γονιμοποιώντας’ το χαρτί με μια μικροποσότητα ενός χημικού που διαπίστωσα ότι αντιδρά με τη μπογιά, αλλάζοντας το χρώμα. Αυτό το χημικό αναμειγνύεται με άλλα στο στυλό για να δημιουργήσει ένα παχύρρευστο υλικό, ιδανικό για χρήση με στυλό τύπου μαρκαδόρου. Η ιδέα είναι ότι μία μικρή γωνία της απόδειξης θα μπορούσε να μαρκαριστεί με το στυλό και αν αλλάξει χρώμα, τότε πρόκειται για θερμικό χαρτί. Το άγγιγμα μιας μικρής γωνίας της απόδειξης θα ελαχιστοποιήσει το ενδεχόμενο καταστροφής δακτυλικών αποτυπωμάτων στο χαρτί, βοηθώντας στην απόκτηση αποδεικτικών στοιχείων. Το σχήμα, τύπου στυλό, της συσκευής επιτρέπει στους τεχνικούς να το έχουν στην τσέπη για να το χρησιμοποιούν όταν και όπου χρειάζεται».
Η συμβατική μέθοδος επεξεργασίας μη θερμικού χαρτιού έχει ως αποτέλεσμα το θερμικό χαρτί να μαυρίζει, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση πιθανών δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το στυλό επιτρέπει τον γρήγορο προσδιορισμό του χαρτιού, κάτι που θα είναι χρήσιμο σε αστυνομικές έρευνες, όπου είναι απαραίτητος ο εντοπισμός αποτυπωμάτων σε διάφορα χαρτιά.  
www.naftemporiki.gr