ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ερχεται το αφρώδες… μήλο! Αναπτύχθηκε από ελβετούς επιστήμονες και αφήνει την αίσθηση του ανθρακικού κατά το δάγκωμά του

Μήλα με «εκρηκτική»... προσωπικότητα ανέπτυξαν οι ελβετοί επιστήμονες
Βέρνη 
Μια ποικιλία μήλων που «αφρίζουν» στο στόμα ανέπτυξαν ερευνητές της ελβετικής εταιρείας Lubera. Τα μήλα Paradis Sparkling απελευθερώνουν τους χυμούς τους με τρόπο ώστε να παραπέμπουν στις φυσαλίδες που περιέχονται στα αναψυκτικά. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του… αφρώδους φρούτου, η μοναδική αυτή αίσθηση προσφέρεται μόνο κατά το δάγκωμά του και δεν διατηρείται σε περίπτωση που π.χ. μετατραπεί σε χυμό. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι για την τελειοποίηση της νέας ποικιλίας χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μελέτης....
Μια από τις δύο ποικιλίες που χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα, είναι η γερμανική Resi – γνωστή για τη γλυκιά της γεύση και την τραγανή υφή της σάρκας της.
«Για μια ποικιλία που προορίζεται για επιτραπέζια κατανάλωση, είναι ίσως ό,τι πιο ενδιαφέρον θα μπορούσαμε να έχουμε. Είναι σίγουρα διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει στην αγορά και η υφή του συγκεκριμένου μήλου αποτελεί μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τους καταναλωτές. Το νέο μήλο διαθέτει μαλακή υφή ενώ παράλληλα είναι ιδιαίτερα τραγανό και η σάρκα του “σκάει” στο στόμα απελευθερώνοντας οξύτητα και σάκχαρα δίνοντας την εντύπωση της κατανάλωσης ενός αναψυκτικού» εξηγεί ο διευθυντής παραγωγής της Lubera, Ρόμπερτ Μαιερχόφερ.
www.tovima.gr