ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Kαλλιέργεια λαχανικών με καινοτόμες μεθόδους


Ο γνωστός γιαπωνέζικος όμιλος επιχειρήσεων Toshiba επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη γεωργία, ανακοινώνοντας πρόσφατα την έναρξη εργασιών παραγωγής λαχανικών στην φάρμα Γιοκοσούκα, που θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά αποστειρωμένα δωμάτια για καλλιέργεια. Η εταιρεία, γνωστή για τεχνολογικά προϊόντα, εξόπλισε τη φάρμα της με τεχνολογία αιχμής, όπως λαμπτήρες φθορισμού με μήκος κύματος εξόδου βελτιστοποιημένο για την ανάπτυξη λαχανικών, συστήματα κλιματισμού που διατηρούν σταθερά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας, συστήματα απομακρυσμένης παρακολούθησης για την καταγραφή της ανάπτυξης των λαχανικών, και προχωρημένα συστήματα αποστείρωσης για τα υλικά συσκευασίας...
Οι γεωργικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα παραδώσουν την πρώτη παρτίδα παραγωγής στο τέλος του Οκτώβρη, χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα διαχείρισης της Toshiba που αναπτύχθηκε για την παραγωγή συσκευών ημιαγωγών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι χώροι στους οποίους λαμβάνει χώρα η καλλιέργεια λειτουργούν υπό συνθήκες σχεδόν ολικής αποστείρωσης. Με το να καλλιεργούνται λαχανικά σε τέτοιες συνθήκες, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος ζημιών στα λαχανικά από παράσιτα και βακτήρια. Αυτό έχει με τη σειρά του συνέπεια να επεκτείνεται ο χρόνος φρεσκάδας και εμπορικής έκθεσης των προϊόντων, χωρίς να γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών που είναι δυνητικά επιβλαβείς για την υγεία των καταναλωτών.
Οι εκπρόσωποι του τεχνολογικού κολοσσού εκτιμούν πως το νέο εγχείρημα της εταιρείας θα παράγει ετησίως τρία εκατομμύρια μονάδες μαρουλιών, σπανακιού και άλλων λαχανικών και βοτάνων, με στόχο τις ετήσιες πωλήσεις ύψους 300 εκατομμυρίων γεν ή 2,17 εκατομμύριων ευρώ.
Η Toshiba ανακοίνωσε ήδη τα σχέδια κατασκευής και άλλων τέτοιων εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας εκτός Ιαπωνίας ενώ θα κάνει διαθέσιμο προς πώληση και τον εξοπλισμό αυτών των παραγωγικών μονάδων σε άλλες εταιρείες.
www.naftemporiki.gr