ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Η Κίνα λανσάρει το Beidu, απάντηση στο αμερικανικό GPS

Πεκίνο
Το Βeidu, ένα κινεζικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που ήταν αρχικά προσβάσιμο μόνο από το στρατό και την κυβέρνηση, είναι πλέον διαθέσιμο και για τους απλούς καταναλωτές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Σύμφωνα με την Κινεζική Υπηρεσία Δορυφορικής Πλοήγησης, το Beidu («Μεγάλη Άρκτος») δίνει το στίγμα του χρήστη με ακρίβεια 10 μέτρων, συγκρίσιμη με την ακρίβεια του αμερικανικού GPS, και υπολογίζει την ταχύτητά του με ακρίβεια 0,72 χιλιομέτρων ανά ώρα. Στο μέλλον, τα κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν δέκτη GPS θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν παράλληλα και το Beidu ώστε να προσφέρουν υψηλότερη ακρίβεια. Για να συμβεί βέβαια αυτό σε μεγάλη κλίμακα θα πρέπει να πέσουν οι τιμές των δεκτών του Beidu, οι οποίοι είναι σήμερα πολύ ακριβότεροι από τα τσιπ που λαμβάνουν τα σήματα του GPS...
Η Κίνα, πάντως, ελπίζει ότι το Beidu θα εξασφαλίσει μερίδιο 70-80% στην κινεζική αγορά υπηρεσιών τοποθεσίας, ενώ τα έσοδα που θα έχει από τη χρήση του Beidu στις μεταφορές, τη μετεωρολογία και άλλες εφαρμογές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια γουάν (32 δισ. δολάρια) το 2015.

Το οικονομικό κέρδος, πάντως, δεν ήταν το μόνο κίνητρο του Πεκίνου για την ανάπτυξη του Beidou -εξίσου σημαντική πιστεύεται ότι ήταν η επιθυμία της κυβέρνησης και του στρατού να απεξαρτηθούν από το GPS, το οποίο ανήκει στον αμερικανικό στρατό και μπορεί να απενεργοποιηθεί για τους εμπορικούς χρήστες σε περίπτωση πολέμου.

Τα δικά τους συστήματα δορυφορικής πλοήγησης αναπτύσσουν εξάλλου και η Ρωσία και η ΕΕ. Το ρωσικό Glonass βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και περιλαμβάνει 23 δορυφόρους, ενώ το ευρωπαϊκό Galileo έχει πληγεί από σημαντικές καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού και δεν αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία πριν από το 2015 το νωρίτερο.

Στη σημερινή του μορφή ο αστερισμός του Beidu περιλαμβάνει έξι δορυφόρους και δεν καλύπτει όλη τη Γη, σύμφωνα όμως με ρεπορτάζ της εφημερίδας China Daily οι δορυφόροι θα αυξηθούν σε πάνω από 40 την επόμενη δεκαετία.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr