ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Ερχεται η «δίδυμη» βροχή μετεωριτών: Οι μετεωρίτες Geminids θα ξεκινήσουν να «πέφτουν» το βράδυ της Πέμπτης

 Εντυπωσιακή εικόνα των Gemininds όπως φαίνονται μέσα από έναν κρατήρα στην Αριζόνα 
 
Λονδίνο 
Αργά απόψε το βράδυ και μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής στον ουρανό του Βορείου Ημισφαιρίου θα κάνει την εμφάνιση της η βροχή μετεωριτών Geminids που πήραν το όνομά τους επειδή φαίνεται ότι κατευθύνονται στο αστερισμό των Διδύμων. Πηγή αυτής της βροχής μετεωριτών είναι ο αστεροειδής 3200 Φαέθων. Οι μετεωρίτες κινούνται με ταχύτητα 32χλμ/δευτ κατά την είσοδο τους στην ατμόσφαιρα της Γης όπου και τελικά καταστρέφονται δημιουργώντας φυσικά ένα εντυπωσιακό θέαμα... 
Η πτώση των μετεωριτών δεν είναι συνεχής: μπορεί να κάνουν μερικές δεκάδες μετεωρίτες την εμφάνισή τους για λίγα λεπτά και στη συνέχεια να υπάρξει μια παύση 10-15 λεπτών μέχρι να κάνει την εμφάνισή της η επόμενη ομάδα.

Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια μιας ώρας μπορεί να «πέσουν» στη Γη 30-100 μετεωρίτες. Οι Geminids δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο οι Περσείδες που εμφανίζονται το καλοκαίρι επειδή τόσο οι ουράνιες όσο και οι γενικότερες κλιματολογικές συνθήκες τον Δεκέμβριο δεν είναι ευνοϊκές για την παρακολούθηση του φαινομένου.
www.tovima.gr