ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τομές υψηλής ακρίβειας: Συσκευή εστιασμένων υπερήχων θα μπορούσε να γίνει νυστέρι

Το νυστέρι υπερήχων άνοιξε μια τρύπα διαμέτρου 150 μικρομέτρων σε αυτή την τεχνητή πέτρα νεφρού (Πηγή: Hyoung Won Baac) 
Ουάσινγκτον
Ένας φακός με επίστρωση από νανοσωλήνες άνθρακα, ο οποίος μπορεί να μετατρέπει το φως σε εστιασμένα ηχητικά κύματα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο μέλλον σε νυστέρια εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας, ελπίζουν οι Αμερικανοί ερευνητές που ανέπτυξαν το σύστημα. Οι υπέρηχοι δεν χρησιμοποιούνται σήμερα μόνο σε απεικονιστικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα. Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν εστιασμένα ηχητικά κύματα  για να θρυμματίζουν πέτρες στα νεφρά, ή να συρρικνώνουν όγκους του προστάτη, προκαλώντας απότομη και τοπική αύξηση της θερμοκρασίας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι σημερινές συσκευές υπερήχων εστιάζουν τα κύματα σε μια μάλλον μεγάλη επιφάνεια, συνήθως της τάξης των αρκετών χιλιοστών ή μερικών εκατοστών του μέτρου, επισημαίνει ο Τζέι Γκούο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. «Μπορούμε τώρα να αυξήσουμε την ακρίβεια της εστίασης κατά 100 φορές» υπερηφανεύεται ο ίδιος.
Το σύστημα που ανέπτυξε η ομάδα του Γκούο βασίστηκε σε μια «οπτοακουστική» μέθοδο που μετατρέπει την ακτινοβολία ενός λέιζερ σε ηχητικά κύματα, τα οποία στη συνέχεια ενισχύει και εστιάζει.

Στην καρδιά της συσκευής βρίσκεται ένας φακός που φέρει ένα στρώμα νανοσωλήνων άνθρακα και ένα δεύτερο στρώμα από πολυμερές που συμπεριφέρεται σαν λάστιχο. Όταν ο φακός δεχτεί τη δέσμη του λέιζερ, η επίστρωση νανοσωλήνων απορροφά την ακτινοβολία και θερμαίνεται. Η απότομη θέρμανση προκαλεί με τη σειρά της τη στιγμιαία διαστολή του πολυμερούς, με αποτέλεσμα να παράγονται ηχητικές δονήσεις.

Η συχνότητα των ηχητικών κυμάτων που προκύπτουν είναι 1.000 φορές υψηλότερη από το όριο της ανθρώπινης ακοής, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Scientific Reports. Δεν κόβουν τους ιστούς με θερμότητα, όπως άλλες συσκευές υπερήχων, αλλά δημιουργούν κρουστικά κύματα και μικροσκοπικές φυσαλίδες ατμού, οι οποίες κόβουν μηχανικά τους ιστούς.

Στις πρώτες εργαστηριακές δοκιμές, ο φακός υπερήχων κατάφερε να ξεκολλήσει από τη θέση του ένα μεμονωμένο κύτταρο καρκινικού όγκου, καθώς και να ανοίξει μια τρύπα διαμέτρου μόλις 0,15 χιλιοστών σε μια τεχνητή πέτρα νεφρού.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr