ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

VIDEO-Νέο τρένο μαγνητικής αιώρησης στην Ιαπωνία θα πιάνει τα 500 χλμ/ώρα

Τόκιο
Η Σιδηροδρομική Εταιρεία Κεντρικής Ιαπωνίας ετοιμάζεται να δοκιμάσει το πρωτότυπο ενός τρένου μαγνητικής αιώρησης που θα εκτελεί το δρομολόγιο Τόκιο-Ναγκόγια με μέγιστη ταχύτητα 499 χιλιομέτρων την ώρα. Εφόσον οι δοκιμές ολοκληρωθούν με επιτυχία, το νέο τρένο θα αρχίσει να εξυπηρετεί το κοινό το 2027 και θα καλύπτει την απόσταση των 260 χιλιομέτρων σε μόλις 40 λεπτά. Τα τρένα μαγνητικής αιώρησης, γνωστά και ως maglev, δεν έχουν ρόδες, αλλά αιωρούνται πάνω από υπεραγώγιμους μαγνήτες που βρίσκονται κάτω από τις ράγες, μειώνοντας έτσι δραστικά τις τριβές και το θόρυβο...
Τρένα μαγνητικής αιώρησης δοκιμάζονται σε διάφορες χώρες από τη δεκαετία του 1970, ωστόσο το υψηλό κόστος και οι τεχνικές δυσκολίες περιορίζουν τις εμπορικές τους εφαρμογές.
 


 
Σήμερα υπάρχουν μόνο τρεις γραμμές μαγνητικής αιώρησης που λειτουργούν σε εμπορική βάση -η μία εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Σαγκάης με μέση ταχύτητα 266 χιλιομέτρων ανά ώρα, ενώ οι άλλες δύο καλύπτουν σύντομες διαδρομές στο Ντεετζόν της Νοτίου Κορέας και στο Αΐτσι της Ιαπωνίας.

Το ρεκόρ ταχύτητας ανήκει σε ένα ιαπωνικό maglev που πέτυχε το 2003 μέγιστη ταχύτητα 581 χλμ/ώρα.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr