ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΗΠΑ: Βραβευμένο «πράσινο» σπίτι υποδέχεται τους πρώτους ενοίκους

Το 2011, ομάδα φοιτητών παρουσίασε και βραβεύτηκε για το πρωτοποριακό της σχέδιο για ένα φθηνότερο, αποδοτικότερο, πιο «πράσινο» σπίτι, στο πλαίσιο του Ηλιακού Δεκάθλου, το οποίο διοργανώνει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Τώρα το Empowerhouse, όπως ονομάζεται, περνά από τους χώρους της έκθεσης... στην πραγματική ζωή, καθώς πιστά αντίγραφά του κατασκευάζονται σε ολόκληρη τη Ουάσιγκτον και μάλιστα κάποια υποδέχθηκαν ήδη τους πρώτους τους ενοίκους. Το σπίτι σχεδιάστηκε από φοιτητές τριών αμερικανικών σχολών και πανεπιστημίων. Στόχος τους ήταν η κατασκευή ενός υπερ - αποδοτικού καταλύματος, το οποίο ωστόσο θα στοιχίζει λιγότερο από ένα συμβατικό σπίτι. Για το λόγο αυτό, η ομάδα συνεργάστηκε με την οργάνωση Habitat for Humanity και την αμερικανική κυβέρνηση, κατορθώνοντας να σχεδιάσει ένα κτίσμα που καταναλώνει 90% λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά...
Το Empowerhouse ακολουθεί τις αρχές ανέγερσης των παθητικών σπιτιών, στα οποία δίνεται έμφαση στη μόνωση, στα υψηλής απόδοσης παράθυρα και στη σχεδόν αεροστεγή κατασκευή.
«Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι, πολύ απλά, δεν έχει διαρροές θερμότητας ή δροσιάς, όπως συμβαίνει με τα άλλα σπίτια», εξηγεί ο διευθυντής επιχειρήσεων του προγράμματος Ορλάντο Βελέζ, μιλώντας στο Scientific American. «Μπορεί λοιπόν κανείς να έχει ένα πολύ μικρότερο σύστημα θέρμανσης και ψύξης, το οποίο λειτουργεί με ποσότητα ενέργειας ανάλογη αυτής που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα πιστολάκι μαλλιών».
Το Empowerhouse στην «εκθεσιακή» του εκδοχή έχει εμβαδόν 84 τ.μ., δύο υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο. Στη "real life" εκδοχή του είναι ένα άνετο διώροφο σπίτι 120 τ.μ. με τρία υπνοδωμάτια και δύο μπάνια που στοιχίζει 250.000 δολάρια (189.000 ευρώ). Το χαμηλό του κόστος οφείλεται στις μεθόδους κατασκευής του, που σημαίνουν ότι «δεν χρειάζεσαι 50 ηλιακά πάνελ», όπως λέει ο Βελέζ. «Χρησιμοποίησε απλώς τα υλικά σου με πολύ αποδοτικό τρόπο». 
www.naftemporiki.gr