ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Εύκαμπτη λύση: Αυτοκόλλητα φωτοβολταϊκά υπόσχονται να καλύψουν κάθε επιφάνεια

Στάνφορντ, Καλιφόρνια
Φωτοβολταϊκοί συλλέκτες στη μορφή λεπτών, εύκαμπτων μεμβρανών αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, με την προοπτική να χρησιμοποιηθούν ως αυτοκόλλητα σε επιφάνειες που θεωρούνται σήμερα ακατάλληλες για την εγκατάσταση πάνελ. Η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών στοιχείων εφαρμόζεται εμπορικά σε όλο και μεγαλύτερη κλίμακα, συνεχίζει όμως να πάσχει σε έναν κρίσιμο τομέα: οι περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες είναι άκαμπτοι και πρέπει να εγκαθίστανται σε σταθερές και βαριές βάσεις. Φωτοβολταϊκά κύτταρα με πάχος μεμβράνης είχαν αναπτυχθεί και στο παρελθόν, έπρεπε όμως να τοποθετούνται πάνω σε σταθερά υποστρώματα από γυαλί ή πυρίτιο. Τη λύση φαίνεται να δίνει το επίτευγμα της ομάδας του Ζιαολίνγκ Ζενγκ του Στάνφορντ, το οποίο παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Scientific Reports...
Οι συλλέκτες που ανέπτυξαν οι ερευνητές κατασκευάζονται σαν «σάντουιτς», τοποθετημένοι ανάμεσα σε ένα άκαμπτο υπόστρωμα και ένα θερμοευαίσθητο στρώμα. Ξεκολλούν από αυτά τα δύο στρώματα όταν βυθιστούν σε νερό, οπότε απελευθερώνονται και μπορούν να κολλήσουν πάνω σε γυάλινες ή άλλες επιφάνειες.

Σε πρώτη φάση, ένα στρώμα νικελίου πάχους 300 νανομέτρων αποτίθεται πάνω σε μια πλάκα από πυρίτιο και διοξείδιο του πυριτίου. Στο επόμενο στάδιο, φωτοβολταϊκά στοιχεία λεπτής μεμβράνης σχηματίζονται πάνω στο νικέλιο με στάνταρτ τεχνικές παραγωγής και στη συνέχει καλύπτονται από ένα προστατευτικό στρώμα πλαστικού. Τέλος, μια θερμοευαίσθητη μεμβράνη τοποθετείται πάνω από το πλαστικό προκειμένου να διευκολύνει τον συλλέκτη στη νέα επιφάνεια.

Προκειμένου να ξεκολλήσει ο συλλέκτης από την πλάκα, το σάντουιτς εμβαπτίζεται σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου, οπότε το στρώμα νικελίου αποδεσμεύεται από την πλάκα πυριτίου. Στη συνέχεια ο συλλέκτης θερμαίνεται, οπότε είναι έτοιμος να κολλήσει στην τελική του θέση με ταινία διπλής όψης. Η τελευταία κίνηση είναι να αφαιρεθεί η προστατευτική θερμοευαίσθητη επιφάνεια, οπότε ο συλλέκτης είναι έτοιμος για χρήση.

«Τώρα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει φωτοβολταϊκά πάνω σε κράνη, κινητά τηλέφωνα, κυρτά παράθυρα, φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, καμπυλωτές στέγες, ρούχα, οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί» υποστηρίζει ο Δρ Ζενγκ.

Επισημαίνει ακόμα ότι η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή αυτοκόλλητων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr