ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Κινητά τηλέφωνα πέντε αισθήσεων: Η IBM λέει ότι σύντομα θα έχουν όραση, όσφρηση, ακοή, αφή και γεύση!!

Νέα Υόρκη 
Η IBM έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση στην οποία καταγράφονται οι προβλέψεις της για την επόμενη γενιά των κινητών τηλεφώνων. Ο γίγαντας της βιομηχανίας των υπολογιστών υποστηρίζει ότι σε πέντε χρόνια τα κινητά τηλέφωνα θα διαθέτουν όλες τις αισθήσεις! Θα έχουν όραση, όσφρηση, ακοή αφή ακόμη και γεύση. Σύμφωνα με τους ειδικούς της IBM η αρχή θα γίνει στους υπολογιστές οι οποίοι θα αποκτήσουν τις 5 ανθρώπινες αισθήσεις και στη συνέχεια η τεχνολογία αυτή θα ενσωματωθεί και στα κινητά τηλέφωνα. Αν οι εκτιμήσεις της IBM επιβεβαιωθούν, το 2018 θα κρατάμε στα χέρια μας κινητά τηλέφωνα που θα μοιάζουν με τα gadgets που χρησιμοποιούν οι πρωταγωνιστές ταινιών επιστημονικής φαντασίας...
Οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας κάνουν λόγο για συσκευές που θα μιμούνται και θα «επαυξάνουν» τις αισθήσεις μας. Με τον όρο «επαυξημένη πραγματικότητα» (augmented reality) περιγράφεται ένα πεδίο εφαρμογών,  πυρήνας των οποίων είναι η προβολή τρισδιάστατων εικόνων πάνω σε διάφορες επιφάνειες οι οποίες συνθέτουν το πραγματικό και το εικονικό.
Κινητά με αφή
Σύμφωνα με την IBM τα κινητά το 2018 θα μας επιτρέπουν να «ακουμπάμε» κάτι που βλέπουμε στην οθόνη, δηλαδή οι συσκευές θα αποκτήσουν... αφή. Θα μπορούμε για παράδειγμα, να αγγίζουμε ένα ρούχο που επιθυμούμε να αγοράσουμε online.
«Θα μπορούμε να αισθανθούμε την απαλότητα των σεντονιών που βλέπουμε σε ένα κατάλογο  και να μην περιοριζόμαστε στις περιγραφές που τα συνοδεύουν. Παρακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας από τη στιγμή που ξεκίνησε η ηλεκτρονική επανάσταση είναι εκπληκτικό το πόσο μεγάλη πρόοδος επιτεύχθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» αναφέρει ο Μπερνάρντ Μεγιέρσο, στέλεχος της IBM.
Ακοή, όσφρηση και γεύση
Μια ακόμη ικανότητα που θα έχουν τα κινητά τηλέφωνα σε λίγα χρόνια, σύμφωνα με την IBM, θα είναι η αυξημένη γνωστικότητα τους. Με απλά λόγια δεν θα κοιτούν απλά μια εικόνα αλλά θα καταλαβαίνουν και τι δείχνει. Θα έχουν επίσης ακοή η οποία όχι μόνο θα είναι οξυμένη αλλά θα μπορούν να ακούν και να αντιλαμβάνονται την ταυτότητα ήχων τους οποίους είτε δεν «πιάνει», είτε δεν μπορεί να επεξεργαστεί το ανθρώπινο αυτί. Θα μπορούν επίσης να λειτουργούν ως μεταφραστές. Να ακούνε και να αναγνωρίζουν διάφορες γλώσσες ακόμη και τοπικές διαλέκτους.
Τα επόμενης γενιάς κινητά θα διαθέτουν επίσης την αίσθηση της όσφρησης. Θα έχουν ενσωματωμένους διαφόρους αισθητήρες που θα μπορούν να αναγνωρίζουν οσμές. Η όσφρηση των κινητών θα είναι τόσο ισχυρή και προηγμένη που θα μπορεί να οσμίζεται τα βακτήρια στην αναπνοή μας και να διαπιστώνει αν κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε.
Θα διαθέτουν τέλος «ψηφιακή γεύση» όπως την ονομάζουν οι ειδικοί της IBM η οποία θα βοηθά τους κατόχους τους ώστε να διατρέφονται με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο. Θα μπορούν να υποδεικνύουν στον κάτοχο διαιτολόγια που θα καλύπτούν τις ανάγκες τους σε θερμίδες, βιταμίνες κλπ ενώ ταυτόχρονα θα καλύπτουν και τις γευστικές προτιμήσεις τους. 
www.tovima.gr