ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Προβληματικό το επικοινωνιακό multitasking?

Λονδίνο 
Το multitasking ανάμεσα σε τηλεόραση, ηλεκτρονικά παιχνίδια και social media μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη, υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη. Προς μεγάλη τους έκπληξη οι ειδικοί του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εντόπισαν μια ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στη νοητική υγεία και στο «ζογκλάρισμα» μεταξύ διαφορετικών μέσων.  Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό που δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι το αν η κατάθλιψη οφείλεται στο multitasking (δηλαδή στην παράλληλη ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες) ή αν τα άτομα που την εμφάνισαν είχαν μια προδιάθεση που τους εξωθούσε στη συγκεκριμένη συμπεριφορά...
Από τα social media στην κοινωνική… φοβία
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές σε δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Cyberpsychology, Behavior and Social Networking» η αύξηση της ταυτόχρονης χρήσης διαφόρων μέσων φάνηκε να συνδέεται με κατάθλιψη και συμπτώματα κοινωνικής φοβίας.
«Η αυξανόμενη τάση της παράλληλης χρήσης διαφόρων μέσων ενδεχομένως να αντιπροσωπεύει έναν μοναδικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση προβλημάτων νοητικής υγείας που συνδέονται με τη διάθεση και τις φοβίες» εξηγούν χαρακτηριστικά. «Επιπλέον, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη γύρω από την επίδραση των μέσων στη νοητική υγεία».
Τέλος οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η μεγάλη παραμονή μπροστά σε μια οθόνη - τηλεόρασης, υπολογιστή, smartphone - περιορίζει τον διαθέσιμο χρόνο για κοινωνικές συναναστροφές, ιδιαίτερα στην περίπτωση των νέων όπου κανονικά η επικοινωνία θα πρέπει να γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο.
www.tovima.gr