ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Πρωτοποριακό «τσιπ φωτός» από την IBM

Η συγκεκριμένη τεχνολογία συνδυάζει ηλεκτρικές και οπτικές «λειτουργίες» στο ίδιο κομμάτι πυριτίου, επιτρέποντας την επικοινωνία μέσω φωτός, η οποία είναι κατά πολύ γρηγορότερη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα (Πηγή: researcher.ibm.com).

Ένα καινοτόμο τσιπ, το οποίο θα επιταχύνει δραματικά τη μεταφορά δεδομένων, καθώς χρησιμοποιεί φως αντί για ηλεκτρικά σήματα ανακοίνωσε η ΙΒΜ. Η συγκεκριμένη τεχνολογία συνδυάζει ηλεκτρικές και οπτικές «λειτουργίες» στο ίδιο κομμάτι πυριτίου, επιτρέποντας την επικοινωνία μέσω φωτός, η οποία είναι κατά πολύ γρηγορότερη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Η ΙΒΜ αποκαλεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία Silicon Nanophotonics (νανοφωτονική πυριτίου), και αποτελεί τον καρπό της εργασίας μίας δεκαετίας. «Πλέον μπορούμε να μεταφέρουμε την τεχνολογία "νανοφωτονικής πυριτίου" σε ένα πραγματικό περιβάλλον παραγωγής, που θα έχει αποτελέσματα σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών» λέει σχετικά ο Δρ. Τζων. Ε. Κέλι, αντιπρόεδρος και διευθυντής της IBM Research...

Η νέα τεχνολογία, σύμφωνα με την ΙΒΜ, μπορεί να αναπαραχθεί από υπάρχουσες γραμμές παραγωγής, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες μεταβολές, οπότε και αναμένεται η εισαγωγή «νανοφωτονικών» χαρακτηριστικών σε τσιπ και εξαρτήματα μαζικής παραγωγής να ξεκινήσει σχετικά σύντομα. Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να φέρει επανάσταση και στον κόσμο του Ίντερνετ, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα την κατά πολύ γρηγορότερη μεταφορά δεδομένων μεταξύ επεξεργαστών σε computer servers, επιταχύνοντας κατά πολύ τη λειτουργία εφαρμογών και άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών.
«Όταν κάνετε μία αναζήτηση στο Ίντερνετ, τα δεδομένα σας οδηγούνται σε ένα data centre, και οι ζητούμενη πληροφορία μπορεί να μη βρίσκεται σε ένα τσιπ, ή έστω σε μία στήλη τσιπ. Η πληροφορία μπορεί να είναι διαμοιρασμένη σε όλο αυτό το τεράστιο data centre. Το ερώτημα είναι πώς συνδέουμε μεταξύ τους αυτά τα τσιπ- και πώς το κάνουμε γρήγορα. Θέλετε τα αποτελέσματά σας να φτάσουν σε σας όσο πιο γρήγορα γίνεται. Με την υπάρχουσα τεχνολογία, αυτό είναι δύσκολο, εξαιτίας του τεράστιου όγκου των δεδομένων που κυκλοφορούν στο δίκτυο» είπε ο δρ. Σόλομον Ασέφα, επιστήμονας νανοφωτονικής της IBM Research, μιλώντας στο BBC, συμπληρώνοντας πως, με αυτή την τεχνολογία μπορούν να επιτευχθούν υψηλές ταχύτητες με έναν συμφέροντα από οικονομικής πλευράς τρόπο.
Όπως αναφέρει η ΙΒΜ, ο τομέας των επιχειρήσεων εισέρχεται σε μία νέα εποχή, που απαιτεί από τα συστήματα την επεξεργασία και ανάλυση, σε πραγματικό χρόνο, τεραστίων όγκων δεδομένων- τα αποκαλούμενα «Big Data». Η τεχνολογία νανοφωτονικής πυριτίου παρέχει απαντήσεις στις προκλήσεις επιπέδου Big Data, συνδέοντας ομαλά πολλαπλά τμήματα μεγάλων συστημάτων, διακινώντας terabytes δεδομένων μέσω φωτός. Επίσης, η εταιρεία θεωρεί πως η πρόοδος στο συγκεκριμένο τομέα θα παίξει σημαντικό ρόλο και στις εξελίξεις στο πρόγραμμα Exascale της, με σκοπό την ανάπτυξη ενός υπερυπολογιστή ο οποίος μπορεί να κάνει ένα εκατομμύρια τρισεκατομμύρια υπολογιστές (ένα Exaflop) ανά δευτερόλεπτο.
Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν από τον δρα Σόλομον Ασέφα στο ΙΕΕΕ International Electron Devices Meeting, εντός της εβδομάδας. 
www.naftemporiki.gr