ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

''Πλαστικό'' φως! Λαμπτήρας από πολυμερές και νανοϋλικά δίνει καλύτερη ποιότητα φωτός από τις λάμπες οικονομίας και τα LED

Ουάσινγκτον 
Ενας νέος λαμπτήρας ο οποίος εκπέμπει φυσικό φως, δεν σπάζει και δεν καίγεται αναπτύχθηκε από αμερικανούς ερευνητές. Προσφέρει ποιότητα φωτός καλύτερη από τους σημερινούς οικονομικούς λαμπτήρες φθορισμού και τα LED, με απόδοση διπλάσια από τους πρώτους και ισάξια με τα δεύτερα και είναι φτιαγμένος από… πλαστικό! Ο νέος λαμπτήρας, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Βόρειας Καρολίνας, βασίζεται στην τεχνολογία FIPEL (field-induced polymer electroluminescence, ηλεκτροφωταύγεια πολυμερούς επαγόμενη από πεδία). Αποτελείται από μια μήτρα με στρώσεις φωτοπολυμερούς αναμεμειγμένου με νανοϋλικά, η οποία εκπέμπει φως όταν διαπερνάται από ηλεκτρικό ρεύμα...
«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ένας τρόπος για να δημιουργήσουμε φως αντί για θερμότητα» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρολ, καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Γουέικ Φόρεστ και επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Organic Electronics». Κατά τον καθηγητή ο νέος πλαστικός λαμπτήρας είναι καλύτερος από όλες τις υπάρχουσες οικονομικές λύσεις φθορισμού και LED (οργανικών και μη). «Οι συσκευές μας δεν περιέχουν υδράργυρο, δεν περιέχουν καυστικά χημικά και δεν σπάζουν, αφού δεν είναι φτιαγμένες από γυαλί» τόνισε.
Φυσικό φως
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα όμως των νέων πλαστικών λαμπτήρων είναι η ποιότητα του φωτός τους: δεν είναι ούτε σκληρό και «διακεκομμένο», όπως των λαμπτήρων φθορισμού, ούτε γαλαζωπό, όπως των LED, αλλά σχεδόν ίδιο με το φυσικό φως. «Πολλοί συχνά παραπονιούνται ότι οι οικονομικοί λαμπτήρες φθορισμού κουράζουν τα μάτια τους ή ότι τους ενοχλεί ο θόρυβος από τους σωληνωτούς λαμπτήρες φθορισμού στα γραφεία τους. Τα νέα φώτα που δημιουργήσαμε μπορούν να θεραπεύσουν αυτά τα προβλήματα και ακόμη περισσότερα».
Το πρότυπο που έφτιαξαν οι ερευνητές είναι ένας σωληνωτός λαμπτήρας ο οποίος εκπέμπει λευκό φως, παρόμοιο με αυτό του ήλιου. Η νεα τεχνολογία όμως μπορεί να κατασκευαστεί έτσι ώστε να δίνει φως σε οποιοδήποτε χρώμα και να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε σχήμα – σε φύλλα 70 Χ 140 εκ. για χρήση σε επαγγελματικούς χώρους και γραφεία ή σε λάμπες για ντουί και σε σποτ για οικιακή χρήση. Οι ερευνητές προσθέτουν επίσης ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιτρίνες και φωτεινές επιγραφές, αλλά και σε λεωφορεία ή στο μετρό.
Η διάρκεια ζωής των νέων πλαστικών λαμπτήρων αγγίζει τη δεκαετία και, σύμφωνα με τα σχέδια των επιστημόνων, θα είναι έτοιμοι για την αγορά ήδη μέσα στον επόμενο χρόνο.
www.tovima.gr