ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

VIDEO- Beam: Ρομπότ τηλεδιασκέψεων

Οι τηλεδιασκέψεις αποτελούν σήμερα αναπόσπαστο τμήμα της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων. Υπηρεσίες όπως το Skype χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, η αίσθηση της φυσικής παρουσίας σε ένα χώρο εξακολουθεί να υπερέχει σε σχέση με μία εικόνα σε μία οθόνη. Το κενό αυτό φιλοδοξεί να γεφυρώσει το Beam της Suitable Technologies.Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «ρομπότ τηλεδιασκέψεων», ή, εναλλακτικά, «συσκευή τηλεπαρουσίας» (remote presence device), ύψους περίπου ενάμισι μέτρου, που στην «κεφαλή» του έχει μία οθόνη, που φέρει επίσης δύο κάμερες, μικρόφωνα και ηχεία. Μετακινείται χάρη σε μία τροχήλατη βάση. Ο χειριστής του Beam έχει τη δυνατότητα τηλεχειρισμού - μετακίνησης του ρομπότ, έτσι ώστε να μπορεί να μετακινείται και να βλέπει με τις κάμερες σε όποιο σημείο του χώρου επιθυμεί...
Πρακτικά, αποτελεί μία προσπάθεια εξομοίωσης της φυσικής παρουσίας κάποιου στο χώρο εργασίας. Το όλο σύστημα αποτελείται από τρία τμήματα: το Beam RPD (Remote Presence Device), δηλαδή το ίδιο το ρομπότ, το Beam Client Software (τον client που χρησιμοποιείται για τον τηλεχειρισμό του) και το Beam Docking Station, τη «βάση» φόρτισής του. Η οθόνη του είναι 17 ιντσών και το ρομπότ έχει αυτονομία οκτώ ωρών συνεχούς χρήσης. Η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει τη μέση ταχύτητα ενός ανθρώπου που περπατάει (1,5 μέτρα ανά δευτερόλεπτο). Τα «μάτια» του χρήστη αποτελούν δύο high definition κάμερες, που παρέχουν οπτικό πεδίο 170 μοιρών, κάθετα και οριζόντια. Ο client λειτουργεί τόσο σε Windows 7 όσο και σε Mac OS X.


 «Η τεχνολογία έχει προοδεύσει σε σημείο που η φυσική τοποθεσία δεν πρέπει πλέον να υπαγορεύει την παρουσία ή όχι ενός ατόμου... οι συνδιασκέψεις με ήχο και εικόνα έχουν κάνει σημαντικά βήματα, αλλά ο στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα όπου ένα άτομο μπορεί να "ταξιδέψει" άμεσα. Με το Beam, το επάγγελμα δεν χρειάζεται να υπαγορεύει και την τοποθεσία» λέει σχετικά ο Σκοτ Χασάν, διευθύνων σύμβουλος της Suitable Technologies.
H Suitable Technologies αποτελεί μετεξέλιξη της Willow Garage, εταιρείας ρομποτικής (Καλιφόρνια) στην οποία εργαζόταν ο Ντάλας Γκόεκερ, που είχε αναγκαστεί να μετακομίσει πίσω στο σπίτι του στην Ιντιάνα. Ο Γκόεκερ δεν έμενε ικανοποιημένος από τις υπάρχουσες δυνατότητες συνδιάσκεψης, καθώς ήθελε να συμμετέχει περισσότερο, οπότε και μαζί με άλλους μηχανικούς της εταιρείας ανέπτυξαν το Texas, ένα ρομπότ με οθόνη, ηχεία, κάμερα και μικρόφωνα, το οποίο μπορούσε να χειριστεί από το σπίτι του. Το εγχείρημα αποδείχτηκε τόσο επιτυχημένο, που η εταιρεία αποφάσισε να ασχοληθεί μαζί του εκτενώς, προσανατολιζόμενη στην ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση του διαδόχου του, Beam. H τιμή μίας μονάδας Beam ανέρχεται στα 16.000 δολάρια. 
www.naftemporiki.gr