ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ραντεβού το 2015: Κλείνει για αναβάθμιση ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων

Γενεύη
Λίγους μήνες μετά την ιστορική ανακάλυψη ενός σωματιδίου που θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς, ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC)  πρόκειται να τεθεί εκτός λειτουργίας στις 11 Φεβρουαρίου, προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες αναβάθμισης που θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Το γιγάντιο μηχάνημα θα επιστρέψει το 2015 πιο ισχυρό από ποτέ. Η διετής παύση θα επιτρέψει την επιδιόρθωση προβλημάτων στον αρχικό σχεδιασμό του επιταχυντή, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το CERN στα γαλλο-ελβετικά σύνορα...
Οι εργασίες θα επιτρέψουν στον επιταχυντή να λειτουργήσει στη μέγιστη ονομαστική ισχύ των 14 TeV (το ηλεκτρονιοβόλτ είναι μονάδα μέτρησης της ενέργειας) σχεδόν διπλάσια από τη σημερινή του ισχύ.

Επιπλέον, οι μηχανικοί του CERN θα έχουν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν το εσωτερικό των γιγάντιων ανιχνευτών του LHC (ATLAS, CMS, LHCb) έπειτα από τρία χρόνια λειτουργίας σε συνθήκες ακατάλληλες για ανθρώπους.

Αναβάθμιση χρειάζονται επίσης τα υπολογιστικά συστήματα του CERN προκειμένου να ανταποκριθούν στο φόρτο ενός ωκεανού δεδομένων.

Στο μεταξύ, πάντως, οι επιστήμονες δεν θα έχουν χρόνο για διακοπές. Έχουν ακόμα πολύ δουλειά να κάνουν στην ανάλυση των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί στα προηγούμενα πειράματα, και ίσως περιέχουν περισσότερες ενδείξεις για το σωματίδιο που φαίνεται ότι είναι το μποζόνιο του Χιγκς.

Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr