ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Διάφανα «χάρτινα» τρανζίστορ: Αμερικανοί επιστήμονες εκτύπωσαν διάφανα ηλεκτρονικά κυκλώματα σε νανοχαρτί


Ουάσιγκτον 
Ένα βήμα πιο κοντά στα «πράσινα», εύκαμπτα ηλεκτρονικά κυκλώματα έκαναν αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι κατάφεραν να εκτυπώσουν διάφανα τρανζίστορ επάνω σε «νανοχαρτί». Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δημιούργησαν σε πρώτη φάση έναν πολτό ξύλου τον οποίο επεξεργάστηκαν με τη βοήθεια ενζύμων και στη συνέχεια συμπίεσαν μηχανικά.
 Έφτιαξαν έτσι μια εύκαμπτη και λεία επιφάνεια, την οποία ονόμασαν νανοχαρτί, και στη συνέχεια εκτύπωσαν επάνω της νανοσωλήνες άνθρακα με τη βοήθεια διηλεκτρικής και ημιαγώγιμης μελάνης, σχηματίζοντας ηλεκτρονικά κυκλώματα.  
Διάφανα κυκλώματα με «μαγικές» ιδιότητες
Οι ειδικοί περιγράφουν στο επιστημονικό έντυπο «ACS Nano» ότι τα συγκεκριμένα τρανζίστορ έχουν «μοναδικές ιδιότητες όπως ευκαμψία, ανανεωσιμότητα, ανύπαρκτο βάρος και χαμηλή τιμή».  Υπογραμμίζουν ακόμα ότι η «πράσινη» ηλεκτρονική αποτελεί έναν ραγδαία εξελισσόμενο τομέα της επιστημονικής έρευνας, ο οποίος μαγνητίζει το εμπορικό ενδιαφέρον.Τα νέα τρανζίστορ που δημιούργησαν οι ερευνητές, είναι κατά 84% διάφανα και εύκαμπτα, γεγονός που τους επιτρέπει να διατηρούν τις υψηλές επιδόσεις τους ακόμη και όταν είναι ελαφρώς λυγισμένα. Το νανοχαρτί πάλι, είναι αρκετά λεπτό ώστε να μπορεί να κοπεί εύκολα ή να διπλωθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα γενιά εύκαμπτων ηλεκτρονικών συσκευών.
«Το νανοχαρτί είναι το ίδιο επίπεδο με το πλαστικό» εξηγεί ο επίκουρος καθηγητήςΛιάνγκμπινγκ Χου.
Το μέλλον… πλησιάζει
Επόμενη πρόκληση για τους επιστήμονες τώρα θα είναι η μαζική εκτύπωση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων πάνω σε νανοχαρτί εμπορικής κλίμακας.
Πριν από λίγο καιρό ερευνητές του αμερικανικού κολοσσού IBM είχαν παρουσιάσει μιανέα τεχνική κατά την οποία, τα μικροτσίπ πυριτίου στους υπολογιστές θα μπορούν μελλοντικά να αντικατασταθούν από τσιπ αποτελούμενα από νανοσωλήνες άνθρακα, κάνοντας έτσι τις ηλεκτρονικές συσκευές μικρότερες και αισθητά ελαφρύτερες από ό,τι είναι σήμερα.
www.tovima.gr