ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

«Εκτύπωσαν» τεχνητό αυτί! Δημιουργήθηκε με τη μέθοδο του 3D printing

Νέα Υόρκη 
Ερευνητές στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τη τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing ) και κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό ανθρώπινο αυτί που μοιάζει και λειτουργεί όπως το φυσικό. Πρόκειται για ένα επίτευγμα που θεωρείται πολύ σημαντικό αφού αν τελικά αυτό το τεχνητό αυτί αποδειχθεί λειτουργικό θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει παιδιά με εκ γενετής δυσμορφίες στα αυτιά όπως παραδείγματος χάριν, η μικρωτία. Μια γενετική ανωμαλία όπου το εξωτερικό μέρος του αυτιού δεν αναπτύσσεται πλήρως...
Ακοή μέσω «εκτύπωσης»
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Weill Cornell Medical College στη Νέα Υόρκη αρχικά χρησιμοποίησαν μια τρισδιάστατη εικόνα ενός ανθρώπινου αυτιού και με τη βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή δημιούργησαν ένα καλούπι στο σχήμα του αυτιού. Στη συνέχεια τοποθέτησαν στο καλούπι ένα υψηλής πυκνότητας υδροτζέλ που αποτελούνταν από ζωντανά ανθρώπινα κύτταρα. Οταν σκελετός του αυτιού σχηματίστηκε μέσα στο καλούπι οι ερευνητές τον έβγαλαν από το καλούπι και τον τοποθέτησαν στην πλάτη ποντικών αναμένοντας το τζελ να μετατραπεί σε ιστό αυτιού. Μέσα σε διάστημα 1-3 μηνών αναπτύχθηκαν νέα αυτιά. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που γίνεται καλλιέργεια αυτιών σε τρωκτικά.
«Χρειάζονται περίπου δώδεκα ώρες για να δημιουργηθεί το καλούπι και περίπου 24 ώρες για να εκτυπωθεί. Γίνεται η έγχυση του τζελ στο καλούπι και μετά από 15 λεπτά αφαιρούμε το σκελετό που έχει δημιουργηθεί για να γίνει η διαδικασία της καλλιέργειας. Μερικές μέρες αργότερα το τεχνητό αυτί είναι έτοιμο για να τοποθετηθεί σε κάποιο ασθενή. Τα κύτταρα του τζελ προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή ώστε να περιορίσουμε την πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος» αναφέρει ο Τζέησον Σπέκτορ, εκ των επικεφαλής των ερευνητών. Οπως αναφέρουν η καλύτερη ηλικία για γίνει η τοποθέτηση του νέου αυτιού σε ένα παιδί με μικρωτία είναι τα 5-6 έτη. «Ένα τέτοιο αυτί θα βοηθήσει επίσης άτομα που έχουν χάσει το εξωτερικό μέρος του αυτιού τους από κάποιο ατύχημα ή από καρκίνο» αναφέρει ο Σπέκτορ. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One. 
www.tovima.gr