ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Canon Mixed Reality: Έρχεται η «μεικτή πραγματικότητα»


Όλοι γνωρίζουν την εικονική πραγματικότητα (virtual reality) και οι περισσότεροι τώρα μαθαίνουν την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality). Ωστόσο, η Canon πάει ένα βήμα παραπέρα και επιδεικνύει στον κόσμο ένα τρίτο είδος, την «μεικτή» πραγματικότητα (Mixed Reality), με μία πρωτοποριακή συσκευή, η οποία «παντρεύει» τον πραγματικό κόσμο με φανταστικά, ψηφιακά αντικείμενα. Εμφανισιακά η συσκευή είναι σαφώς πιο ογκώδης από το «μοντέρνο» Google Glass, παραπέμποντας αρκετά σε αντικείμενα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο λόγω του προσανατολισμού του, καθώς δεν απευθύνεται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, αλλά στους επαγγελματίες και ερευνητές που δουλεύουν με 3D rendering και τρισδιάστατα μοντέλα σε πραγματικούς χώρους. Το «MREAL» απευθύνεται σε επαγγελματίες από χώρους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι οποίοι θέλουν να «βλέπουν» κάτι εικονικά πριν προχωρήσουν στην πραγματικότητα...
Η «μεικτή πραγματικότητα» της Canon θυμίζει αρκετά την γνωστή augmented reality, ωστόσο η διαφορά έγκειται στο ότι, αντί να «ενισχύει» υπάρχοντα αντικείμενα (όπως για παράδειγμα εμφανίζοντας επιπλέον στοιχεία σε μία πινακίδα), «δημιουργεί» αντικείμενα υψηλής λεπτομέρειας για τα μάτια του χρήστη στον πραγματικό χώρο. Οι εφαρμογές της θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον χώρο της βιομηχανίας και να κινηθούν και στην ψυχαγωγία: για παράδειγμα, ένας χρήστης που κάθεται σε μία καρέκλα σε έναν κατά τα άλλα άδειο χώρο, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το MREAL για να «παράξει» μπροστά του το κόκπιτ ενός αυτοκινήτου ή ελικοπτέρου.
 Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το κόστος της τεχνολογίας είναι ακόμα υψηλό: το MREAL (headset συν συνοδευτικό σύστημα) κοστίζει 125.000 δολάρια, και απαιτείται ετήσια συντήρηση, η οποία υπολογίζεται πως κοστίζει 25.000 δολάρια- πολύ υψηλότερα από την εκτιμώμενη τιμή του Google Glass.
Ωστόσο, ο επαγγελματικός προσανατολισμός του ανοίγει νέους ορίζοντες, καθώς οι developers που ασχολούνται με το development kit του θα έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας νέων μέσων με ποικίλες δυνατότητες, ενώ λογικά κάποια στιγμή θα είναι εφικτή και η αλληλεπίδραση του χρήστη με τα εικονικά αντικείμενα μέσω χειρονομιών. Η συσκευή περιλαμβάνει δύο κάμερες (μία μπροστά από κάθε μάτι). Επίσης, πρέπει να είναι συνδεδεμένη και με ηλεκτρονικό υπολογιστή κατά τη λειτουργία της, ενώ υπάρχει και ειδικό χειριστήριο για τον έλεγχο της «μεικτής πραγματικότητας».
Αν και η Google Glass φροντίζει να διατηρεί το ενδιαφέρον του κοινού αποκαλύπτοντας σταδιακά πληροφορίες και previews του Google Glass, η Canon φαίνεται τελικά πως κινήθηκε ταχύτερα, καθώς το MREAL θα κυκλοφορήσει την 1η Μαρτίου.
www.naftemporiki.gr