ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Ερευνητική ομάδα του ΜΙΤ: Εντοπίστηκε σκοτεινή ύλη;

Σημαντικά νέα στην αναζήτηση της σκοτεινής ύλης θα ανακοινωθούν σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με δηλώσεις της ερευνητικής ομάδας του ΜΙΤ στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συνδέσμου για την Προώθηση της Επιστήμης. Η ομάδα με επικεφαλής τον φυσικό Σάμιουελ Τινγκ χρησιμοποίησε για τις μετρήσεις της τον Μαγνητικό Φασματογράφο Άλφα (AMS), ο οποίος είναι συλλέκτης σωματιδίων προσαρμοσμένος στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Σύμφωνα με τον Τινγκ, η επερχόμενη δημοσίευση θα αποτελεί ένα μικρό βήμα προς την οριστική κατανόηση της σκοτεινής ύλης...
Τι είναι η σκοτεινή ύλη;
Η σκοτεινή ύλη θεωρείται ότι αντιστοιχεί στο 84% της συνολικής ύλης στο διάστημα και δεν μπορεί να παρατηρηθεί από τα τηλεσκόπια, καθώς δεν εκπέμπει ούτε απορροφά φως ή άλλη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε μη αμελητέο επίπεδο. Η ύπαρξη και οι ιδιότητές της συμπεραίνονται από βαρυτικά φαινόμενα πάνω σε ορατή ύλη, ακτινοβολία ή μεγάλα ουράνια σώματα.
Αρκετές θεωρίες υποστηρίζουν πως η σκοτεινή ύλη αποτελείται από σωματίδια WIMPs (ασθενώς αλληλεπιδρούμενα συμπαγή σωματίδια), μια κατηγορία σωματιδίων τα οποία είναι και τα αντίστοιχα σωματίδια αντι-ύλης του εαυτού τους. Όταν ζευγάρια σωματιδίων ύλης και αντι-ύλης συναντώνται εξολοθρεύουν το ένα το άλλο, επομένως η σύγκρουση δύο σωματιδίων WIMPs θα οδηγούσε στην καταστροφή τους και την απελευθέρωση δύο θυγατρικών σωματιδίων, του ηλεκτρονίου και του αντι-υλικού αναλόγου του, του ποζιτρονίου.
Ο Μαγνητικός Φασματογράφος Άλφα έχει τη δυνατότητα εντοπισμού ποζιτρονίων και ηλεκτρονίων που παράγονται κατά τη διάρκεια εξουδετέρωσης σκοτεινής ύλης στο γαλαξία μας. Το μηχάνημα, το οποίο έχει δεχθεί κριτική για το ιδιαίτερα υψηλό κόστος του (1,5-2 δισεκατομμύρια δολλάρια), εγκαταστάθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Μάιο του 2011 και μέχρι στιγμής έχει ανιχνεύσει 25 δισεκατομμύρια σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων 8 δισεκατομμυρίων ηλεκτρονίων και ποζιτρονίων. Η επικείμενη δημοσίευση θα αναφέρει τους ακριβείς αριθμούς της κάθε κατηγορίας σωματιδίων και την ενέργεια την οποία έφεραν.
Τα δύο πιθανά αποτελέσματα του πειράματος
Εάν το πείραμα εντόπισε πληθώρα ποζιτρονίων συγκεκριμένης ενέργειας, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί ως εντοπισμός σκοτεινής ύλης. Τα ηλεκτρόνια υπάρχουν σε αφθονία στο σύμπαν, αλλά υπάρχουν σαφώς λιγότερες διαδικασίες που μπορούν να οδηγήσουν στην παραγωγή ποζιτρονίων. Μία άλλη ισχυρή ένδειξη θα είναι το αν τα ποζιτρόνια εμφανίζονται να προέρχονται από μία συγκεκριμένη κατεύθυνση ή γενικά από όλο το σύμπαν.
Έαν είναι αποτέλεσμα παρουσίας σκοτεινής ύλης, οι επιστήμονες αναμένουν ότι η κατανομή τους θα είναι απλωμένη σε όλο το διάστημα, ενώ αν προέρχονται μόνο από μία κατεύθυνση σημαίνει ότι είναι αποτέλεσμα μίας φυσικής αστροφυσικής διεργασίας, για παράδειγμα μίας έκρηξης αστέρα.
Ανεξάρτητα από το αν εντοπίστηκε σκοτεινή ύλη στο συγκεκριμένο πείραμα, οι επιστήμονες εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι το ερώτημα της προέλευσης της σκοτεινής ύλης θα απαντηθεί σύντομα, καθώς διεξάγονται παράλληλα και άλλα πειράματα σε υπόγειους ανιχνευτές σε διάφορα μέρη του κόσμου.
www.naftemporiki.gr