ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να κάνουν πιο έξυπνα μερικά πειραματόζωα, εμφυτεύοντας ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα στους εγκεφάλους των ποντικιών.



Μια σειρά από πειράματα έδειξαν πως τα συγκεκριμένα «χιμαιρικά» ζώα ήσαν στη συνέχεια πιο γρήγορα και πιο ικανά από τα υπόλοιπα ποντίκια στο να θυμούνται, να μαθαίνουν και να λύνουν προβλήματα, όπως να βρίσκουν την έξοδο από ένα λαβύρινθο. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροβιολογίας Στίβεν Γκόλντμαν του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρότσεστερ της Ν. Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Stem Sell», σύμφωνα με το «Science», εισήγαν στα νεογέννητα ποντίκια ανθρώπινα αστροκύτταρα, μια μορφή βοηθητικών εγκεφαλικών κυττάρων...
Η μελέτη δείχνει πως τα -κάπως υποτιμημένα έως σήμερα- αστροκύτταρα, που αποτελούν μέρος των νευρογλοιακών κυττάρων, όταν μεγάλωσαν σε μέγεθος και έγιναν πιο πολύπλοκα σε κάποια φάση της ανθρώπινης εξέλιξης, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών και νοητικών λειτουργιών του ανθρώπου. Τα αστροκύτταρα (που είναι μεγαλύτερα στον άνθρωπο από ό,τι στα άλλα είδη ζώων) βοηθούν στη διασύνδεση των νεύρων μεταξύ τους και συνεπώς στην μετάδοση των μηνυμάτων στον εγκέφαλο.
Περισσότερα και μεγαλύτερα αστροκύτταρα, με πιο πολλές νευρικές συνδέσεις, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βοήθησαν τους ανθρώπους να επεξεργάζονται πιο πολύπλοκα σήματα-ερεθίσματα στον εγκέφαλό τους. Η μελέτη με τα πειραματόζωα έγινε ακριβώς για να ελεγχθεί η παραπάνω θεωρία και πράγματι φαίνεται πως την επιβεβαίωσε για πρώτη φορά.
Οι ερευνητές εμφύτευσαν βλαστοκύτταρα που παράγουν ανθρώπινα αστροκύτταρα, στους εγκεφάλους νεογνών ποντικιών. Καθώς αυτά μεγάλωσαν, ένα δίκτυο ανθρώπινων αστροκυττάρων αναπτύχθηκε ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα των ίδιων των ζώων. Όπως έδειξε η εγκεφαλική απεικόνιση, τα εγκεφαλικά σήματα ταξίδευαν περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα σε αυτά τα ζώα από ό,τι συνήθως και έτσι τα ποντίκια ανταποκρίνονταν πολύ πιο άμεσα στα ηλεκτρικά ερεθίσματα, γεγονός που σημαίνει ότι μάθαιναν και πιο γρήγορα.
Ακόμα, έβρισκαν πιο εύκολα τον δρόμο τους μέσα σε ένα λαβύρινθο και αναγνώριζαν επίσης πιο εύκολα διάφορα οικεία αντικείμενα που οι ερευνητές είχαν επίτηδες τοποθετήσει σε άλλα σημεία για να τα μπερδέψουν.
Όπως είπε ο Γκόλντμαν, τα ανθρώπινα κύτταρα «αναπτύχθηκαν και συμπεριφέρονταν σαν να βρίσκονταν σε ανθρώπινο εγκέφαλο». Όπως εκτίμησε, τα ευρήματα αυτά μπορεί στο μέλλον να βοηθήσουν επίσης στη διάγνωση και θεραπεία διαφόρων νευρολογικών και ψυχιατρικών διαταραχών στον άνθρωπο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, www.kathimerini.gr