ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Υπολογιστής με διάφανη οθόνη: Το PC επιτρέπει στον χρήστη να χειρίζεται τα ψηφιακά αντικείμενα σε 3D, τοποθετώντας τα χέρια του πίσω από το μόνιτορ.

Έναν επιτραπέζιο υπολογιστή με διάφανο μόνιτορ ανέπτυξε ο Jinha Lee, μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΜΙΤ, σε συνεργασία με τη Microsoft. Ο υπολογιστής ονομάζεται SpaceTop 3D και φιλοδοξεί να εγκαινιάσει μία νέα εποχή, όπου δεν θα χρειάζεται κανείς να χειρίζεται το κομπιούτερ ή το tablet PC του, περιοριζόμενος στις δύο διαστάσεις. Κι αυτό γιατί, επιτρέπει στον κάτοχό του να τοποθετεί τα χέρια του πίσω από την οθόνη, για να μετακινεί στον τρισδιάστατο χώρο τα παράθυρα που έχει «ανοικτά»...
Η οθόνη χρησιμοποιεί σύστημα φωτισμού από συμβατικά ή οργανικά LED, ενώ το σύστημα συνοδεύεται από δύο κάμερες. Η πρώτη καταγράφει τις χειρονομίες του χρήστη και η δεύτερη να παρακολουθεί πού έχει αυτός στραμμένο το βλέμμα του, ώστε να προσαρμόζει κατάλληλα το εικονικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον Lee, ο υπολογιστής φέρνει ακόμη πιο κοντά τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο. Αυτή η μεγαλύτερη σύγκλιση, προσθέτει, θα ανοίξει νέους δρόμους στον τρόπο που χειριζόμαστε πολλαπλά προγράμματα ταυτόχρονα ή ακόμη και στην ανάπτυξη νέων προγραμμάτων εικονικής πραγματικότητας.
Το SpaceTop 3D βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια ανάπτυξής του, με συνέπεια να μην είναι ξεκάθαρο πότε θα κυκλοφορήσει στην αγορά. Πάντως, όπως σημειώνει το σάιτ τεχνολογίας The Verge, είναι μάλλον βέβαιο πως, αρχικά τουλάχιστον, θα ξενίσει τους απλούς καταναλωτές, οι οποίοι έχουν συνηθίσει εδώ και χρόνια να αλληλεπιδρούν με τα μηχανήματά τους μέσω δισδιάστατων οθονών, είτε αφής είτε όχι. Σίγουρα όμως επαγγελματίες όπως οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές θα εκτιμήσουν από την πρώτη στιγμή τα πλεονεκτήματά του.
www.kathimerini.gr