ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

VIDEO -Το σπίτι του αύριο σήμερα! Νέο σύστημα της Microsoft μεταμορφώνει το σπίτι σε μια γιγάντια διαδραστική επιφάνεια


Ουάσινγκτον 
Ένα φουτουριστικό σπίτι όπου το γραφείο μεταμορφώνεται σε διαδραστικό «παράδεισο», το σαλόνι «ανοίγει» στην εξ αποστάσεως επικοινωνία και η κουζίνα πλημμυρίζει από συνταγές και «ζωντανούς» σεφ οραματίστηκε η Microsoft. Ο λόγος για ένα προηγμένο σύστημα που σχεδίασαν οι ειδικοί του αμερικανικού κολοσσού και συνδυάζει έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές με γιγαντοοθόνες, αισθητήρες και κάμερες που βρίσκονται κρυμμένες στον χώρο. Ανάμεσα στις προηγμένες λειτουργίες του συγκαταλέγονται πάγκοι κουζίνας που αναγνωρίζουν τα λαχανικά που τοποθετούνται πάνω τους προτείνοντας συνταγές οι οποίες προβάλλονται σε γιγαντοοθόνες, έξυπνο σαλόνι για ατελείωτες ώρες διαδραστικής διασκέδασης, τηλεδιασκέψεων, ή ακόμη τεχνολογικά «προικισμένο» γραφείο για την άνετη οργάνωση επαγγελματιών...
Ταξίδι στο μέλλον
«Στις αρχές, αποστολή της Microsoft ήταν να βάλει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κάθε γραφείο και σε κάθε σπίτι – ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος για την εποχή εκείνη» εξηγεί ο Στιβ Κλέιτον, εκπρόσωπος της εταιρείας. «Όταν οι ριζικές τεχνολογικές αλλαγές φαίνονται ήδη στον ορίζοντα, η απλή περιγραφή του μέλλοντος δεν είναι αρκετή – κάποιες φορές πρέπει απλά να δείξεις στον κόσμο τι εννοείς και να τους επιτρέψεις να το γευτούν».
Για τον λόγο αυτόν, η Microsoft δημιούργησε το Envisioning Center. «Πρόκειται για ένα κέντρο βασισμένο στο πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες για να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, να την κάνουν πιο ευχάριστη, κάποιες φορές με μικρά βήματα και κάποιες άλλες μέσα από πραγματικά επαναστατικούς τρόπους» προσθέτει ο Κλέιτον.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγκατάσταση φιλοξενεί διάφορα σενάρια που διαδραματίζονται στον χώρο του σπιτιού και του γραφείου που έχουν εμπνευστεί οι ερευνητικές ομάδες της Microsoft Research.
«Προσωπικά, θεωρώ ότι για εμάς το Envisioning Center είναι σαν ένα νέο αυτοκίνητο concept, το οποίο ταξιδεύει τους επισκέπτες μέσα από μελλοντικές τεχνολογίες και δέχεται τα σχόλια και την αλληλεπίδρασή τους» καταλήγει ο Κλέιτον.
www.tovima.gr