ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

To Voyager-1 εγκατέλειψε το ηλιακό σύστημα: Είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που ταξιδεύει τόσο μακριά

Η NASA εδωσε στη δημοσιότητα μια καλλιτεχνική απεικόνιση της εξόδου του Voyager-1 από το ηλιακό μας σύστημα

Χιούστον 
Ιστορία έγραψε το Voyager-1 το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση ερευνητών στις ΗΠΑ βρίσκεται πλέον έξω από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος. Το Voyager-1 εκτοξεύτηκε το 1977 και αποστολή του ήταν να μελετήσει τους πιο μακρινούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αλλά μαζί με το δίδυμο σκάφος Voyager-2 που εκτοξεύτηκε με διαφορά λίγων εβδομάδων συνέχισαν το ταξίδι τους. Προς έκπληξη των επιστημόνων τα δύο σκάφη εξακολούθησαν να λειτουργούν κανονικά και να αποστέλλουν δεδομένα από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος...
Επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού με άρθρο τους που θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» υποστηρίζουν ότι το Voyager-1 έκανε το ιστορικό πέρασμα από το ηλιακό μας σύστημα στο διαστρικό κενό.

Το Voyager-1 είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που καταφέρνει να ταξιδέψει τόσο μακριά. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 18 δισ. χλμ από τη Γη ενώ το Voyager-2 το ακολουθεί σε απόσταση περίπου 3 δισ. χλμ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η NASA δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα το γεγονός. Ακόμη και να μην έχουν δίκιο οι ερευνητές είναι θέμα λίγων ημερών ή εβδομάδων για να φύγει το Voyager-1 από το ηλιακό μας σύστημα. Οι επιστήμονες πάντως περιμένουν με αγωνία να λάβουν δεδομένα από το ερευνητικό σκάφος όταν αυτό βρεθεί στο διαστρικό κενό τα οποία όπως είναι ευνόητο μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα.
www.tovima.gr