ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

VIDEO - Ρομποτικό τετράποδο του στρατού εκπαιδεύεται τώρα στον πετροπόλεμο

Βοστώνη
Είναι ένα φαινομενικά αδέξιο κατασκεύασμα, αποκτά όμως όλο και περισσότερα ταλέντα. Το BigDog, ένας ρομποτικός σκύλος που αναπτύσσεται για λογαριασμό του Πενταγώνου, απέκτησε τώρα ένα βραχίονα στη θέση όπου θα βρισκόταν το κεφάλι, με τον οποίο μπορεί να σηκώνει τσιμεντόλιθους και να τους εκτοξεύει σε απόσταση αρκετών μέτρων. Η αμερικανική εταιρεία Boston Dynamics ξεκίνησε να αναπτύσσει το BigDog το 2005 για λογαριασμό της DARPA, του ερευνητικού σκέλους του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Στο μέλλον, το ρομπότ προορίζεται να απαλλάξει από τα βαριά φορτία τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης...
Τα στρατεύματα θα συνοδεύονται και από άλλα μηχανικά ζώα, όπως το ρομποτικό μουλάρι LS3 και ο ρομποτικός δρομέας Cheetah, ο οποίος καλπάζει με 45 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτερα από τον ταχύτερο άνθρωπο.

To τσοπανόσκυλο της παρέας BigDog λειτουργεί με ντιζελοκινητήρα, ο οποίος τροφοδοτεί μια υδραυλική αντλία που διοχετεύει λάδι υπό πίεση στα τέσσερα πόδια και κινεί τους «μυς» τους.

Τώρα, η Boston Dynamics επιχειρεί να μιμηθεί τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, ο οποίο μπορεί να αξιοποιεί τους μυς του κορμού και των ποδιών για να διευκολύνει κινήσεις των άνω άκρων.

«Αυτού του είδους η δυναμική προσέγγιση χρησιμοποιείται συνέχεια από τους αθλητές και έχει αρχίσει να βελτιώνει και τις επιδόσεις των ρομπότ» εξηγεί η εταιρεία στο τελευταίο βίντεο επίδειξης.

Η ενέργεια του υδραυλικού συστήματος μπορεί τώρα να τροφοδοτήσει έναν μηχανικό βραχίονα που σηκώνει φορτία.

Σε πραγματικές συνθήκες, ο στρατός είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει το BigDog για πετροπόλεμο με τσιμεντόλιθους. Ο βραχίονας στη θέση του κεφαλιού θα μπορούσε πάντως να είναι χρήσιμος για τη μετακίνηση φορτίων.
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr