ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

VIDEO - «Little Land», ένα ντοκυμαντέρ για τη μακροβιότητα στην Ικαρία: Αφού βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα προβληθεί στη Γαλλία και στη Γερμανία

Αθήνα 
Η μακροβιότητα των κατοίκων της Ικαρίας προσελκύει τελευταία διαρκώς το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου γενικότερα και του ευρωπαϊκού ειδικότερα. Στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος το «Little Land», ένα ντοκυμαντέρ ελληνογαλλογερμανικής παραγωγής που καταγράφει τις ιδιαίτερες συνήθειες και τον τρόπο ζωής των Ικαριωτών, θα προβληθεί το προσεχές καλοκαίρι στη Γερμανία και τη Γαλλία.
Ο «ντόρος» με την Ικαρία ξεκίνησε μετά τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη που, πριν από δυο περίπου χρόνια, διαπίστωσε ότι ο τρόπος ζωής του – γηραιού κυρίως – πληθυσμού της χαρίζει χρόνια, και μάλιστα πολλά. Και μέχρι τώρα δεν έχει...
καταλαγιάσει: τον Ιανουάριο το βρετανικό BBC παρουσίασε ένα βίντεο-αφιέρωμα στους Ικαριώτες ενώ την περασμένη μόλις εβδομάδα νέα ευρήματα ελλήνων επιστημόνων που ανάγουν τον ελληνικό καφέ σε ένα από τα «μυστικά» της μακροζωίας στο νησί συγκέντρωσαν και πάλι τα ευρωπαϊκά φώτα της δημοσιότητας.



 Η ταινία «Little Land», μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του γαλλογερμανικού καναλιού Arte σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά, καταγράφει τον τρόπο ζωής στην Ικαρία αλλά και τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα ακολουθώντας τον Θοδωρή, έναν 35χρονο που αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί. Εκανε πρεμιέρα την περασμένη εβδομάδα στο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείο WWF για το περιβάλλον και το βραβείο Habitat ERT3. Την Τετάρτη 17 Απριλίου, θα γίνει η πρώτη προβολή της στην Αθήνα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, ώρα 20:00) ενώ στις 15 Αυγούστου θα προβληθεί ταυτόχρονα στη Γαλλία και στη Γερμανία στο πλαίσιο αφιερώματος στην Ελλάδα. 
 «Στην Ικαρία υπάρχει μια διαφορετική στρατηγική επιβίωσης. Οι Ικαριώτες καταναλώνουν ο,τι παράγουν, επενδύουν τον χρόνο τους στο να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ανταλλάσσουν αγαθά και υπηρεσίες, στηρίζουν ο ένας τον άλλον για να καλύψουν τις βασικές, καθημερινές τους ανάγκες» δηλώνει στο σχετικό δελτίο Τύπου ο Νίκος Νταγιαντάς. «Ίσως η Ικαρία να έχει διατηρήσει κάτι που οι πιο πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει. Οι Ικαριώτες δεν φθάνουν τα εκατό χρόνια επειδή προσπαθούν να ζήσουν περισσότερο.  Ζουν πιο πολύ και πιο καλά επειδή είναι ικανοποιημένοι με την απλή και ισορροπημένη ζωή που έχουν επιλέξει να ζήσουν».
www.tovima.gr