ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πράσινη η Γροιλανδία έως το 2100;

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, εάν οι άνθρωποι αφήσουν στην τύχη το... πρασίνισμα της νήσου, πεύκα και έλατα θα φυτρώσουν κατά τόπους.
Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες λένε ότι, με την άνοδο των θερμοκρασιών και την τήξη των πάγων, η Γροιλανδία μοιραία θα πρασινίσει. Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης ρίχνουν φως στο πώς και πότε θα γίνει αυτό, με τη βοήθεια μοντέλων που προέβλεψαν την εμφάνιση δασών εκεί όπου σήμερα απαντώνται μόλις τέσσερα είδη δέντρων και μεγάλων θάμνων. Σύμφωνα με τους δανούς ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Άαρχους, τα δάση που σήμερα καλύπτουν μικρούς θύλακες στη νότια Γροιλανδία, θα έχουν εξαπλωθεί σε μεγάλα τμήματά της έως το 2100, «παρέχοντας νέες ευκαιρίες» στους κατοίκους της...
«Η Γροιλανδία είναι πιθανό να γίνει πολύ πιο πράσινη», δήλωσε ο καθηγητής Γενς-Κρίστιαν Σβένινγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Δάση αποτελούμενα από κωνοφόρα όπως αυτά που απαντώνται σήμερα στην Αλάσκα και στο δυτικό Καναδά, θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν σε μεγάλες περιοχές της.»
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, εάν οι άνθρωποι αφήσουν στην τύχη το... πρασίνισμα της νήσου, πεύκα και έλατα θα φυτρώσουν κατά τόπους, λόγω της εξάπλωσής τους από τον άνεμο και τα πτηνά, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού να μείνει «γυμνό». Οι ίδιοι προτείνουν την τεχνητή επιτάχυνση της μετανάστευσής τους, με τη φύτευση δέντρων και θάμνων.
Η ανάλυση του Σβένινγκ και της ομάδας του έδειξε ότι πολλά από τα 44 βασικά είδη βορειοαμερικανικών και ευρωπαϊκών δέντρων και θάμνων θα ευδοκιμούσαν σε μια θερμότερη Γροιλανδία, ενώ αρκετά θα μπορούσαν να τα καταφέρουν ακόμη και σήμερα.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν κατά της ανεξέλεγκτης εισαγωγής ειδών, η οποία θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις, «οδηγώντας στην ανάπτυξη της Φύσης με πολύ χαοτικό τρόπο».
www.naftemporiki.gr