ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Αποστολή στην ατμόσφαιρα της Σελήνης ίσως λύσει μυστήριο από την εποχή του Apollo


Έπειτα από ένα σκάφος που μελέτησε την επιφάνεια της Σελήνης κι ένα ακόμη που κατέγραψε το βαρυτικό της πεδίο τα τελευταία χρόνια, η NASA στέλνει στις αρχές του Σεπτέμβρη ακόμη μια αποστολή στο φεγγάρι, αυτή τη φορά με σκοπό τη μελέτη της αραιής του ατμόσφαιρας. Το μικρό σκάφος, μεγέθος αμαξιού και κόστους 210 εκατομμυρίων ευρώ ονομάζεται LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer), και είναι μια ρομποτική αποστολή η οποία θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με σκοπό τη λεπτομερή συλλογή στοιχείων για τη σύνθεση και τη δομή της λεπτής ατμόσφαιρας του φυσικού μας δορυφόρου...
Θα εκτοξευθεί στις 6 Σεπτεμβρίου από το διαστημικό κέντρο της NASA στην ακτή της Βιρτζίνια. Πρόκειται για την πρώτη φορά που εκτοξεύεται σκάφος πέρα από γήινη τροχιά από τη Βιρτζίνια (οι υπόλοιπες αποστολές εκτοξεύονται από το Kennedy Space Center στη Φλόριντα), ενώ θα είναι και η πρώτη διαστημική πτήση του νέου πυραύλου Minotaur V.
Η ατμόσφαιρα της Σελήνης, η οποία αποκαλείται και εξώσφαιρα, είναι τόσο αραιή, που τα μεμονωμένα άτομα που την αποτελούν δε συγκρούονται καν μεταξύ τους. Ακόμη και η Γη έχει μια παρόμοια εξώσφαιρα, αλλά βρίσκεται στα ανώτερα στάδια της ατμόσφαιρας, σε αντίθεση με τη Σελήνη, όπου αγκαλιάζει την επιφάνειά της.
Αν και οι πλανητικοί επιστήμονες ψάχνουν για εξωπλανήτες με ατμόσφαιρες παρόμοιες με αυτή της Γης, είναι πολύ πιο συχνό το φαινόμενο να περιβάλλονται από τέτοιου είδους εξώσφαιρες. Έτσι η μελέτη της εξώσφαιρας της Σελήνης, θα δώσει απαντήσεις και για άλλους δορυφόρους πλανητών και βραχώδη αντικείμενα, ή ακόμη και για πλανήτες όπως ο Ερμής.
Ένα ακόμη φαινόμενο που ελπίζουν να εξηγήσουν οι επιστήμονες της NASA, είναι η φύση των φωτεινών ακτίνων που παρατήρησαν στον ουρανό της Σελήνης οι αστροναύτες των αποστολών Apollo, κάτι που απασχολεί τους αστρονόμους εδώ και μισό αιώνα.
Η αποστολή θα είναι εξοπλισμένη με δύο φασματόμετρα και μια συσκευή  που θα αναλύει τη σκόνη, ενώ θα φέρει και ένα νέο σύστημα τηλεπικοινωνιών, που θα χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τη μετάδοση πληροφοριών αντί ραδιοκύματα. Αυτό θα επιτρέψει την αποστολή δεδομένων έξι φορές γρηγορότερα, με εξοπλισμό που ζυγίζει το μισό βάρος και καταναλώνει 25% λιγότερη ισχύ. Αν είναι επιτυχές, το νέο σύστημα θα επιτρέπει σε μελλοντικές διαπλανητικές αποστολές της NASA τη μετάδοση ακόμη και τρισδιάστατου βίντεο, κάτι πρωτάκουστο για διαστημική αποστολή.  
www.naftemporiki.gr