ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

4,5 ευρώ για το φθηνότερο ηλιακό λαμπτήρα του κόσμου

O νέος λαμπτήρας, ο οποίος στοιχίζει μόλις 4,5 ευρώ απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους αναπτυσσόμενων περιοχών, όπου οι ανάγκες για φως εξακολουθούν να καλύπτονται με κηροζίνη. Περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο ηλεκτρικό ρεύμα και πολλοί από αυτούς επαφίενται στις λάμπες κηροζίνης, οι οποίες είναι πολύ ακριβές σε σχέση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης, στοιχίζοντάς τους σε πολλές περιπτώσεις έως και το 30% του εισοδήματός τους.

Ο όμιλος Nokero, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των ηλιακών λαμπτήρων και των ηλιακών φορτιστών, έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός νέου λαμπτήρα, ο οποίος στοιχίζει μόλις 4,5 ευρώ και απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους αναπτυσσόμενων περιοχών, όπου οι ανάγκες για φως εξακολουθούν να καλύπτονται με κηροζίνη. Σύμφωνα με τη Nokero, περίπου 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο ηλεκτρικό ρεύμα και πολλοί από αυτούς επαφίενται στις λάμπες κηροζίνης, οι οποίες είναι πολύ ακριβές σε σχέση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης, στοιχίζοντάς τους σε πολλές περιπτώσεις έως και το 30% του εισοδήματός τους, ενώ παράλληλα είναι πολύ επικίνδυνες, βρώμικες και ελάχιστα αποδοτικές...
Ο λαμπτήρας νέας γενιάς της Nokero λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, διαρκεί περισσότερο, στοιχίζει λιγότερο και δεν προκαλεί πυρκαγιές. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, μέσα σε 10 χρόνια, κάθε ηλιακός LED μπορεί να εξοικονομήσει 600 λίτρα κηροζίνης και να μειώσει την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,5 τόνους.
«Δεν κατασκευάζουμε απλώς κάτι που κάνει τους ανθρώπους λίγο πιο χαρούμενους», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Στιβ Κατσαρός, ο οποίος εμπνεύστηκε το λαμπτήρα το 2010 και κατοχύρωσε την πατέντα φθάνοντας σήμερα να έχει πουλήσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ηλιακούς λαμπτήρες. «Πρόκειται για κάτι που αλλάζει τη ζωή τους.»
Ο λαμπτήρας έχει ενσωματωμένο ηλιακό πάνελ που συνδέεται με μια μπαταρία, η οποία έχει διάρκεια ζωής έως και 500 κύκλων φόρτισης. Η νέα φθηνότερη εκδοχή του παράγει 5 μονάδες Lumen (έναντι 15 που παράγει η ακριβότερη έκδοση), όμως ο Κατσαρός φιλοδοξεί ότι με τον τρόπο αυτό θα φωτίσει ακόμη περισσότερα σπίτια. Άλλη μία νέα έκδοση πωλείται προς 32,5 ευρώ, όμως περιλαμβάνει επίσης μια θύρα USB για τη φόρτιση κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών.
www.naftemporiki.gr