ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Σήμερα η εκτόξευση του MAVEN: Εξερευνητής του αρχαίου Άρη


Για σήμερα Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση του σκάφους MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) της NASA από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Ο πύραυλος Atlas 5 που φέρει το διαστημόπλοιο αναμένεται να εκτοξευτεί στις 20.30 ώρα Ελλάδας.Το MAVEN, κόστους 671 εκατ. δολαρίων, θα διερευνήσει την ατμόσφαιρα του Άρη, με στόχο την κατανόηση της αρχαίας ιστορίας του πλανήτη. Ο επιστημονικός κόσμος εκτιμά ότι παλιά ο Άρης είχε μία «πηχτή» ατμόσφαιρα, η οποία μπορούσε να υποστηρίξει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή, ωστόσο κάποια στιγμή αυτό άλλαξε και ο Άρης μετατράπηκε στην ψυχρή έρημο που είναι τώρα...
«Στ’αλήθεια πιστεύουμε ότι κάποτε ο Άρης ήταν ένας πλανήτης που δεν διέφερε πολύ από τη σημερινή Γη» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τσάρλι Μπόλντεν, επικεφαλής της NASA, σύμφωνα με δημοσίευμα του space.com. «Θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη. Τι συνέβη στην ατμόσφαιρα; Οπότε το MAVEN θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ του Ήλιου και της ατμόσφαιρας του Άρη».
Κατά τη διάρκεια της αποστολής του MAVEN, το σκάφος θα προβεί σε μετρήσεις στην ατμόσφαιρα, συμπληρώνοντας άλλα τρία λειτουργικά σκάφη τα οποία βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη: το Mars Reconnaissance Orbiter, το Mars Odyssey και το Mars Express της ESA. Στο έδαφος υπάρχουν τα Curiosity και Opportunity. Το MAVEN θα μπορεί να λειτουργεί ως σημείο αναμετάδοσης για την επικοινωνία μεταξύ των προαναφερθέντων οχημάτων και της Γης, κάτι το οποίο κάνουν ήδη το Mars Reconnaissance Orbiter και το Mars Odyssey.
Το «σμήνος» των ρομποτικών εξερευνητών πάνω από τον πλανήτη θα έχει σύντομα και έναν νέο επισκέπτη: πρόκειται για το ινδικό Mangalyaan, το οποίο εκτοξεύτηκε στις 5 Νοεμβρίου και αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 24 Σεπτεμβρίου , δύο ημέρες μετά την αναμενόμενη άφιξη του MAVEN.
Η αλλαγή του Άρη, ο οποίος θεωρείται ότι στο μακρινό παρελθόν έμοιαζε αρκετά με τη Γη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, μυστήριο σχετικά με τον Κόκκινο Πλανήτη, ο οποίος εκτιμάται πως, κάποτε είχε μπλε ουρανό, λίμνες και ωκεανούς. Το Maven αποτελεί μία αποστολή «εξιχνίασης του μυστηρίου», η οποία ήταν υπό σχεδιασμό για διάστημα πέντε ετών.
www.naftemporiki.gr