ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Το πολυμήχανο γραφένιο στον μικρότερο ραδιοσταθμό του κόσμου: Πρόκειται για μια τεντωμένη μεμβράνη γραφενίου που ταλαντώνεται σε ρυθμιζόμενη συχνότητα

Χάρη στην ικανότητά του να τεντώνεται χωρίς να σπάει, το γραφένιο μπορεί να ταλαντώνεται σε διάφορες συχνότητες. Credit: Argonne National Laboratory)
Νέα Υόρκη 
Μια τεντωμένη μεμβράνη γραφενίου που ταλαντώνεται σε ρυθμιζόμενη συχνότητα είναι ο μικρότερος ραδιοπομπός FM που έχει δημιουργηθεί έως σήμερα, υπερηφανεύονται μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Η ανάπτυξη του μικροσκοπικού ραδιοσταθμού «είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα [..] για το σχεδιασμό εξαιρετικά λεπτών και αποδοτικών κινητών τηλεφώνων» δηλώνει ο Τζέιμς Χόουν, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Nanotechnology».O ραδιοπομπός είναι τόσο μικρός «ώστε μπορεί να ενσωματωθεί στο ίδιο τσιπ που αναλαμβάνει και την επεξεργασία των δεδομένων» προσθέτει ο ερευνητής...

Το γραφένιο, ένα φύλλο άνθρακα με πάχος ενός μόλις ατόμου, είναι το ισχυρότερο υλικό που γνωρίζει σήμερα ο άνθρωπος. Επιπλέον, έχει καλύτερες ηλεκτρικές ιδιότητες από το πυρίτιο στο οποίο βασίζεται σήμερα ολόκληρη η βιομηχανία ημιαγωγών. Στο νέο ραδιοπομπό, ή «ταλαντωτή ελεγχόμενο από τάση», όπως προτιμούν να το ονομάζουν οι μηχανικοί, τα ραδιοκύματα εκπέμπονται από μια μεμβράνη γραφενίου που δονείται με ρυθμιζόμενη συχνότητα. 
Οι ερευνητές του Κολούμπια ουσιαστικά εκμεταλλεύτηκαν την αξιοθαύμαστη ικανότητα του γραφενίου να τεντώνεται χωρίς να σπάει. Όσο περισσότερο τεντώνεται η μεμβράνη γραφενίου, τόσο αυξάνεται η συχνότητα με την οποία ταλαντώνεται και εκπέμπει ραδιοκύματα. 



Tα τραγούδια



Στο πείραμά τους, οι ερευνητές μετέδωσαν από τον μικροσκοπικό ραδιοσταθμό τους τραγούδια από ένα iPhone, τα οποία στη συνέχεια έλαβαν με ένα συμβατικό ραδιόφωνο FM. 
Η συχνότητα του πομπού κυμαινόταν γύρω στα 100 megahertz, ακριβώς στη μέση του εύρους της ζώνης των FM, η οποία εκτείνεται από τα 88,6 μέχρι τα 108 MHz. 



Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, μέχρι σήμερα οι ραδιοπομποί και τα κυκλώματα επεξεργασίας των ραδιοκυμάτων ήταν δύσκολο να συρρικνωθούν όσο άλλα ηλεκτρονικά κυκλώματα, γεγονός που απειλεί να φρενάρει στο μέλλον την ανάπτυξη όλο και ταχύτερων φορητών συσκευών. Επιπλέον, η νέα συσκευή μπορεί να μεταδίδει σε ένα μεγάλο εύρος συχνοτήτων, σε αντίθεση με άλλες συσκευές που καλύπτουν ελάχιστες συχνότητες.



«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στις πρώτες πρακτικές εφαρμογές» επισημαίνει ο Δρ Χόουν. «Αυτό όμως είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα»προσθέτει. Επόμενος στόχος για τους ερευνητές είναι να μειώσουν το θόρυβο του ταλαντωτή και να τον ενσωματώσουν σε ηλεκτρονικά κυκλώματα από το πυρίτιο. Όσον αφορά τις πρώτες πρακτικές εφαρμογές, ένα πρώτο στοιχείο προκύπτει από τους χρηματοδότες της μελέτης, οι οποίοι ήταν η εταιρεία ημιαγωγών Qualcomm και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία.
www.tovima.gr