ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Αδιάβροχο «μπουφάν» για τα κινητά τηλέφωνα: Νέα επίστρωση τα προστατεύει από την επαφή τους με το νερό και τον αέρα

To νέο επίστρωμα υπόσχεται να κάνει τα κινητά τηλέφωνα πλήρως αδιάβροχα
Ατλάντα 
Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια ειδική επίστρωση η οποία τοποθετούμενη σε κινητά τηλέφωνα τα μετατρέπει σε πλήρως αδιάβροχα. Την επίστρωση ανέπτυξαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια και έχει πάχος μόλις λίγων ατόμων. Είναι έξι χιλιάδες φορές πιο λεπτό από μια ανθρώπινη τρίχα...
Σύμφωνα με τους δημιουργούς της η επίστρωση αυτή μπορεί να διατηρεί ανέπαφα τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του κινητού τηλεφώνου ακόμη και αν αυτό βρίσκεται μέσα σε νερό όχι για λίγη ώρα αλλά για πολλές… ημέρες! Η επίστρωση προστατεύει το κινητό τηλέφωνο και από τη σκόνη, τον αέρα κλπ.
«Δημιουργώντας επιστρώσεις όπως αυτή μπορούμε να παρατείνουμε επί μακρόν τη διάρκεια ζωής των ηλεκτρονικών συσκευών» αναφέρει ο Σάμιουελ Γκράχαμ, καθηγητής στο Ινστιτούτο και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
www.tovima.gr