ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Σε ερευνητική ομάδα του «Δημόκριτου» το ευρωπαϊκό βραβείο «Marie Curie»


Η ομάδα των ερευνητών Θεοδοσίας Μάινα-Νοκ και Μπέρτχολντ Νοκ του Ινστιτούτου Πυρηνικών και Ραδιολογικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Ασφάλειας (Ι/ΠΡΕΤΕΑ) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τιμήθηκε με το διεθνούς κύρους βραβείο «Marie Curie Award». Η βράβευση, που αφορούσε σε έρευνά τους στη μοριακή ραδιοφαρμακευτική, έγινε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πυρηνικής Ιατρικής (European Association of Nuclear Medicine-ΕΑΝΜ) στη Λιόν της Γαλλίας...
Το βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία της στον τομέα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων (ή «ραδιοπεπτιδίων»), η οποία βρίσκει εφαρμογές στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έδειξαν ότι, με την ταυτόχρονη χορήγηση επιλεγμένου ενζυμικού αναστολέα και πεπτιδικού ραδιοφάρμακου, παράγωγου της γαστρίνης, μπορεί να επιτευχθεί η σταθεροποίηση του ραδιοφαρμάκου στην κυκλοφορία του αίματος και η εντυπωσιακή αύξηση πρόσληψης στις καρκινικές εστίες.
Η επιτυχία της νέας αυτής μεθόδου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Δημόκριτου», έχει επιβεβαιωθεί προκλινικά σε μια πληθώρα ραδιοπεπτιδίων, με πιθανή εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων καρκινωμάτων.
Πρόκειται για μια μεθοδολογία που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη διαγνωστική ευαισθησία και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων.
Εκτός των δύο ερευνητών, στην ίδια επιστημονική ομάδα συμμετέχουν οι υποψήφιοι διδάκτορες: Αικατερίνη Καλούδη (βιολόγος, με μάστερ από το Imperial College του Λονδίνου), Παντελεήμων Μαρσουβανίδης (χημικός, με μάστερ από το πανεπιστήμιο Πατρών) και Εμμανουήλ Λυμπέρης (χημικός, με μάστερ από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).
Το «Marie Curie Award» απονέμεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πυρηνικής Ιατρικής στην καλύτερη, από επιστημονικής απόψεως, ερευνητική εργασία που παρουσιάζεται στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης.
Πηγή: AΠE-MΠΕ, www.kathimerini.gr