ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ανακοινώσεις για ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων από την μεγάλη έκρηξη;

Σύμφωνα με τη θεωρία του πληθωρισμού, την επικρατέστερη άποψη για την εξέλιξη του Σύμπαντος, μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, ακολούθησε μία σύντομη περίοδος όπου το Σύμπαν αυξήθηκε εκθετικά σε μέγεθος. Στο σχεδιάγραμμα αποπώνεται η ιστορία του Σύμπαντος.
Με φήμες έχει κατακλυστεί σήμερα το διαδίκτυο σχετικά με την πιθανή ανακάλυψη βαρυτικών κυμάτων για πρώτη φορά, από αμερικανική ομάδα αστροφυσικών.Τις φήμες πυροδότησε  η ανακοίνωση του κέντρου αστρονομίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πως την ερχόμενη Δευτέρα στις 18:00 ώρα Ελλάδας  θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Tύπου μία επιστημονική ανακάλυψη μεγίστης σημασίας, χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες πληροφορίες...
Από εκείνο το σημείο κι έπειτα, στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και σε ειδησεογραφικά πρακτορεία υπήρξαν αρκετές εικασίες για το ποια θα μπορούσε να είναι η ανακάλυψη, με τους πιο ευφάνταστους να μιλάνε για την ανίχνευση ζωής στο διάστημα, όμως γρήγορα επικράτησε η άποψη πως η είδηση θα σχετίζεται με την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων, μιας ιδέας που απορρέει από τις εξισώσεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν που περιγράφουν το χώρο και το χρόνο.
Σύμφωνα με τη θεωρία της Σχετικότητας, τίποτε δε μεταδίδεται ταχύτερα από το φως, και αυτό ισχύει ακόμη και για τις δυνάμεις, όπως τη βαρύτητα. Η θεωρία του Αϊνστάιν περιγράφει τη βαρύτητα μέσω της καμπύλωσης του χωροχρόνου που προκαλεί η μάζα και η ενέργεια, και σύμφωνα με αυτή, μεταδίδεται με βαρυτικά κύματα, τα οποία είναι στην ουσία ρυτιδώσεις στη δομή του χωροχρόνου.
Επειδή η βαρύτητα είναι μία πολύ ασθενής δύναμη, η ανίχνευση αυτών των κυμάτων έχει αποδειχθεί μία πολύ δύσκολη υπόθεση, ενώ είναι σίγουρα αδύνατη με τεχνικά μέσα στη Γη.
Έχει προταθεί όμως στο παρελθόν πως η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων θα μπορούσε να επιτευχθεί μελετώντας την πόλωση στην ακτινοβολία υποβάθρου, τον απόηχο από τη Μεγάλη Έκρηξη που δημιούργησε το Σύμπαν πριν από 13.8 δισεκατομμύρια χρόνια.
Σύμφωνα με τη θεωρία του πληθωρισμού, την επικρατέστερη άποψη για την εξέλιξη του Σύμπαντος, μετά τη Μεγάλη Έκρηξη ακολούθησε μία σύντομη περίοδος όπου το Σύμπαν αυξήθηκε εκθετικά σε μέγεθος. Από τις κύριες προβλέψεις της εν λόγω θεωρίας, είναι η αποτύπωση των βαρυτικών κυμάτων στο φάσμα της ακτινοβολίας υποβάθρου, τα οποία στις πρώτες στιγμές του Σύμπαντος ήταν πολύ ισχυρότερα εξαιτίας των υψηλών ενεργειών που επικρατούσαν.
Με δεδομένο πως το κέντρο αστρονομίας του Χάρβαρντ στεγάζει το πείραμα BICEP2, το οποίο είναι αφοσιωμένο στη μελέτη της πόλωσης της ακτινοβολίας υποβάθρου, θεωρείται πολύ πιθανό πως οι αστροφυσικοί εντόπισαν το αποτύπωμα βαρυτικών κυμάτων του πρώιμου Σύμπαντος.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία, θα πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του τελευταίου αιώνα, που ασφαλώς θα δημιουργήσει αίσθηση.
www.naftemporiki.gr