ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

«Internet σε όλη τη Γη» το όραμα του Ζούκερμπεργκ

Να συνδέσει ολόκληρο τον πλανήτη στο Internet θέλει ο δημιουργός του Facebook
Καλιφόρνια 
Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ότι το Facebook εισέρχεται στην τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας εξαγοράζοντας την εταιρεία Oculus έναντι δύο δισ.δολαρίων, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έκανε γνωστό το νέο όραμά του. Ο δημιουργός του Facebook είπε ότι θέλει να προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης στο Internet σε κάθε σημείο της Γης όσο απομακρυσμένο ή δύσβατο και αν είναι αυτό...
Το όραμα
Oπως ανακοίνωσε ο Ζούκερμπεργκ,η εταιρεία του θα επενδύσει στην ανάπτυξη ενός προηγμένου μηχανισμού που θα παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε περιοχές στις οποίες σήμερα δεν υπάρχουν σχετικές εγκαταστάσεις ή εξοπλισμός ώστε οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να μπορούν να συνδέονται στο Διαδίκτυο.
Το σύστημα θα αποτελείται από πολλούς δορυφόρους καθώς και έναν νέο τύπο ρομποτικών αεροσκαφών. Οπως είπε ο νεαρός μεγιστάνας του Internet, υπάρχουν περίπου τρία δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και εκείνος θέλει να αναπτύξει έναν νέο μηχανισμό που θα τους δώσει αυτή τη δυνατότητα.
Το σύστημα
Το σύστημα που οραματίζεται ο Ζούκερμπεργκ θα αποτελείται από δορυφόρους και drones που θα παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και κυρίως πρόσβαση στο Internet με υπέρυθρες δέσμες λέιζερ. Σύμφωνα με τον Mr. Facebook, οι δορυφόροι θα μπορούν να στηρίξουν τηλεπικοινωνιακά αρκετές από τις περιοχές που δεν διαθέτουν σήμερα σύνδεση με το Internet. Για τις περιοχές των οποίων η γεωγραφική θέση ή οι κλιματικές συνθήκες εμποδίζουν το σήμα των δορυφόρων, ο Ζούκερμπεργκ προτείνει την κατασκευή drones που θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.
Τα drones θα μπορούν να ταξιδεύουν σε μεγάλες αποστάσεις αλλά και να παραμένουν για πολλούς μήνες συνεχόμενα στον αέρα. Ετσι θα επιτρέψουν και στις πιο απομονωμένες ή δύσβατες περιοχές του πλανήτη να αποκτήσουν σύνδεση με το Internet.
www.tovima.gr