ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Εκδήλωση για την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs

Στην εκδήλωση με τίτλο «Η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs: H πραγματική ιστορία», θα παρουσιαστεί η ιστορία της ανακάλυψης του μποζονίου Higgs, από τα πρώτα θεωρητικά βήματα της δεκαετίας του 1960 μέχρι την πειραματική επιβεβαίωση στο CERN το 2012.
Τη συναρπαστική ανακάλυψη του μποζονίου Higgs και τις επιστημονικές εξελίξεις που θα επιφέρει, αναλύουν στις 18 Μαρτίου, στη Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, κορυφαίοι ερευνητές και πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην εκδήλωση με τίτλο «Η ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs: H πραγματική ιστορία», θα παρουσιαστεί η ιστορία της ανακάλυψης του μποζονίου Higgs, από τα πρώτα θεωρητικά βήματα της δεκαετίας του 1960 μέχρι την πειραματική επιβεβαίωση στο CERN το 2012...
Οι ομιλητές συζητούν για την σημαντική συνεισφορά των Ελλήνων και μοιράζονται ορισμένες σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι για τα επόμενα βήματα της σύγχρονης φυσικής.
Σημειώνεται ότι, το βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2013 απονεμήθηκε από κοινού στον François Englert και Peter W. Higgs «για τη θεωρητική ανακάλυψη ενός μηχανισμού που συμβάλλει στην κατανόηση της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, η οποία πρόσφατα επιβεβαιώθηκε με την ανακάλυψη του προβλεπόμενου στοιχειώδους σωματιδίου, από τα πειράματα ATLAS και CMS στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERN».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν, ο Δημήτρης Νανόπουλος, Αντιπρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πανεπιστήμιο Texas A&E, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERN, ο Εμμανουήλ Τσεσμελής Ανώτερος Φυσικός και Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων, CERN, και Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο καθηγητής Rolf-Dieter Heuer, Γενικός Διευθυντής του CERN.
Η είσοδος είναι δωρεάν. Η εκδήλωση ξεκινά στις 19:30, ενώ θα υπάρχει αναμετάδοση και με live streaming μέσω του sgt.gr
www.naftemporiki.gr