ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ο γύρος του κόσμου σε 22 ημέρες με το Google Project Loon


Ένα από τα αερόστατα του Project Loon της Google κατάφερε να διανύσει απόσταση μεγαλύτερη από 500.000 χιλιόμετρα και να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τη Γη, μέσα σε 22 ημέρες. Το Project Loon είχε ανακοινωθεί περίπου πριν από ένα χρόνο και στοχεύει στην ανάπτυξη δικτύων ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε απομονωμένες περιοχές, με τη χρήση αερόστατων που θα μεταφέρουν τον σχετικό εξοπλισμό. Τα αερόστατα του προγράμματος δημιουργούν ένα πλέγμα σε ύψος είκοσι χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης, με το κάθε ένα να μπορεί να «επικοινωνεί» τόσο με τα γειτονικά του, όσο και με επίγειους σταθμούς ελέγχου, που με τη σειρά τους θα είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Η μετάδοση του σήματος θα γίνεται μέσω κεραιών που θα είναι εγκατεστημένες σε κτίρια...
Το αερόστατο με την ονομασία Ibis-167 που πραγματοποίησε τον γύρο του κόσμου σε 22 ημέρες, αποτελεί ένα νέο σχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά διορθώσεων, σε σχέση με τα αρχικά μοντέλα.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ τα πρώτα αερόστατα διέθεταν ένα ηλιακό πάνελ στην κορυφή, στα νεότερα έχουν τοποθετηθεί δύο ηλιακά πάνελ τοποθετημένα το ένα απέναντι στο άλλο και διαγώνια, ώστε να είναι πιο αποδοτικά όταν η πτήση γίνεται πάνω από τους πόλους. 
Παρά την τοποθέτηση διπλών ηλιακών πάνελ, το βάρος των νέων αερόστατων έχει μειωθεί καθώς έχει τοποθετηθεί γεννήτρια μεγαλύτερης αποδοτικότητας, που σημαίνει ότι τα διπλά πάνελ θα μπορούν πλέον να είναι μικρότερου όγκου.
Το Ibis-167 πέταξε με ταχύτητες από 2 έως 75 κόμβους, μεταφέροντας εκτός από τα ηλιακά πάνελ, έναν αναμεταδότη και συσκευή αντανάκλασης ακτινοβολίας ραντάρ, ώστε να γίνεται αντιληπτό από άλλα αεροσκάφη.
Επίσης, μέσω του ενσωματωμένου απομακρυσμένου ελέγχου, το αερόστατο μπορούσε ανά πάσα στιγμή να προσγειωθεί για συντήρηση ή επισκευές. 
Οι αρχικές δοκιμές του Project Loon έφεραν σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα, πέρα από την αλλαγή των πάνελ ηλιακής ενέργειας.
Για παράδειγμα οι πρώτες πτήσεις έδωσαν πολύτιμα στοιχεία για τη συμπεριφορά των ανέμων, ώστε να δημιουργηθούν νέα μοντέλα πρόβλεψης του καιρού.
Επίσης, τα βελτιωμένα μοντέλα αερόστατων μπορούν να αλλάζουν το ύψος πτήσης έως και τρεις φορές ταχύτερα, να έχουν καλύτερη πλοήγηση και να είναι πιο ανθεκτικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες
www.naftemporiki.gr