ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Ρομποτικό «μανεκέν» για δοκιμές στολών προστασίας


Ένα ρομποτικό «μανεκέν», το οποίο μπορεί να τρέχει, να κάθεται και γενικότερα να μιμείται τις κινήσεις ενός στρατιώτη αποκάλυψε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Το ρομπότ, αξίας 1,1 εκατ. λιρών, αναπτύχθηκε μέσω της χρήσης τεχνολογίας Formula 1 και προορίζεται για σκοπούς δοκιμών προστατευτικών στολών και εξοπλισμού. Ο «Porton Man» έχει πάνω από 100 αισθητήρες σε όλο του το σώμα για την καταγραφή δεδομένων σε δοκιμές και σύμφωνα με τους δημιουργούς του θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του προστατευτικού εξοπλισμού νέας γενιάς...
Το ρομπότ κατασκευάστηκε για λογαριασμό του Defence Science and Technology Laboratory (DSTL), όπου δοκιμάζονται προστατευτικές στολές ενάντια σε χημικές ουσίες για λογαριασμό των ενόπλων δυνάμεων.
Ο «Porton Man» μπορεί να σηκώνει τα χέρια του για να προσποιείται σήματα και χειρονομίες που χρησιμοποιούν οι στρατιώτες, καθώς και να βαδίζει και να γονατίζει. Θεωρείται ότι η χρήση του θα έχει αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων, ελαφρύτερων στολών και εξοπλισμού για τον στρατό.
Το ρομπότ κατασκευάστηκε από την i-bodi, εταιρεία η οποία ειδικεύεται στον χώρο της ρομποτικής και των animatronics για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τζεζ Γκίμπσον- Χάρις, για τους σκοπούς του «μανεκέν» - βάρους μόλις 14 κιλών - συγκεντρώθηκαν στοιχεία από 2.500 στρατιώτες και χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές αντίστοιχες αυτών που παρατηρούνται στη Formula 1.
 www.naftemporiki.gr