ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Σε τροχιά ο πρώτος ευρωπαϊκός δορυφόρος του προγράμματος Copernicus


H Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) εκτόξευσε την Πέμπτη με επιτυχία το δορυφόρο Sentinel 1A, τον πρώτο από μία σειρά δορυφόρων επίγειας παρατήρησης που θα τεθούν σε τροχιά την επόμενη δεκαετία, στα πλαίσια του προγράμματος Copernicus. Η εκτόξευση του Sentinel 1Α πραγματοποιήθηκε από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη γαλλική Γουιάνα από όπου και αναχώρησε ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ. Στις πρώτες 10 ώρες πτήσης το σκάφος ανέπτυξε με επιτυχία την κεραία 12 μέτρων και τα ηλιακά πάνελ που θα το ανεφοδιάζουν με ενέργεια. Ο δορυφόρος, βάρους 2.300 κιλών μεταφέρει ένα προηγμένο σύστημα ραντάρ το οποίο θα του επιτρέπει να παρατηρεί αδιάλειπτα την επιφάνεια του πλανήτη μας για τουλάχιστον επτά χρόνια...
Πέρα από αυτό, είναι εξοπλισμένος και με ένα τερματικό λέιζερ που θα χρησιμεύσει ως πομποδέκτης για το φιλόδοξο ευρωπαϊκό σχέδιο EDRS, το οποίο θα επιτρέπει τη συνεχή αναμετάδοση δεδομένων μέσω των δορυφόρων, με τη χρήση παλμών λέιζερ, μειώνοντας δραστικά το χρόνο μετάδοσης μεγάλων πακέτων πληροφορίας.
Aποτελεί το μισό τμήμα της αποστολής Sentinel 1 αφού του χρόνου θα εκτοξευθεί και ο δίδυμος δορυφόρος του Sentinel 1B, ενώ την ίδια χρονιά θα ακολουθήσουν και τα Sentinel 2 και 3.  Οι δορυφόροι αυτοί σε συνδυασμό με άλλα όργανα που θα προστεθούν σε μετεωρολογικούς δορυφόρους (αποστολές 4 & 5), θα ολοκληρώσουν το σύστημα επίγειας παρατήρησης της Ευρώπης που πήρε το όνομα Copernicus.
Το πρόγραμμα Copernicus, παλαιότερα γνωστό ως Global Monitoring for Environment and Securite (GMES), αποτελεί τη νέα εποχή στο διαστημικό πρόγραμμα της Ευρώπης, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Galileo, το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που θα αναπτυχθεί στα επόμενα χρόνια.
Τα δεδομένα από τα πέντε Sentinel θα είναι ανοιχτά σε χρήστες ανά τον κόσμο παρέχοντας πληροφορίες για την επιφάνεια της γης, τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα δίχως καμία χρέωση.
«Το πρόγραμμα Copernicus θα προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες τις πιο φιλόδοξες διαστημικές υπηρεσίες στον τομέα του περιβάλλοντος και της ασφάλειας», δήλωσε σχετικά ο Ζαν Ζακ Ντορντέν, γενικός διευθυντής της ESA.
«Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των μελών κρατών της ΕSA στη χρηματοδότηση της διαστημικής υποδομής, ο συνδυασμός των ικανοτήτων μας και οι δυνατότητες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, τοποθετούν την Ευρώπη στην αιχμή της χρήσης του διαστήματος για όφελος των πολιτών της», 
www.naftemporiki.gr